Sannolikheten för uppköp överskattas

Datum: 2016-04-20 11:00

STOCKHOLM (Direkt) Nordea Markets menar att aktiemarknaden överskattar sannolikheten för att specialistläkemedelsbolaget Sobi, med blödarsjuka som huvudsakliga tillgångar, kommer att köpas upp.

Det framgår av den analys där banken sänker rekommendationen till sälj från behåll och med en något sänkt riktkurs till 100 kronor.

Banken menar att marknaden räknar med en uppköpssannolikhet på mer än 50 procent, vilket är att ta i, enligt analysen.

Sobi-aktien har redan haft en relativt stark kursutveckling sedan Pfizer skrotade den tänkta Allergan-affären och efter Reuters uppgifter om att Biogen umgås med planer på att sälja sina blödarsjukarättigheter, påpekar Nordea som tror på en prislapp om 124-174 kronor per Sobi-aktie vid ett bud.

Vidare sänker banken sina Sobi-estimat på grund av valuta och den amerikanska försäljningen av de båda blödarsjukapreparaten Elocta och Alprolix.

Sobi och Biogen är samarbetspartners när det gäller de båda blödarsjukaprojekten Alprolix och Elocta. Sobi sitter på rättigheter för Europa, Nordafrika, Ryssland och vissa länder i Mellanöstern. Biogen kontrollerar rättigheterna i Nordamerika och alla andra regioner i världen exklusive Sobis.

Bedömare menar att Pfizer skulle kunna vara intresserade av att komma över alla rättigheterna.

Vid 10.50-tiden på onsdagen hade Sobi-aktien tappat över 3 procent till 124:50 kronor.

Kurs då rekommendationen gavs:
128,8 kr
Riktkurs:
100 kr

Rekommendation från: Nordea Markets

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser