Sanktionsrädsla överdriven

Datum: 2014-08-21 16:00

STOCKHOLM (Direkt) Farhågorna för de sannolika sanktionerna från det amerikanska läkemedelsverket FDA har blivit alltför stora.

Det menar Handelsbanken Capital Markets i en dagsaktuell Getinge-analys där rekommendationen höjs till köp från tidigare minska och riktkursen lyfts med 29 kronor till 204 kronor.

Banken tillskriver med 80 procents sannolikhet att Getinge och FDA kommer att nå enighet kring en slags bot. Den kommer Getinge troligen att behandla som en engångspost.

Eventuella sortimentsbegränsningar för det största affärsområdet Medical Systems kommer att bli av mindre omfattning, tror banken. Detta då merparten av Getinges förbrukningsvaror skyddas av att de anses som medicinsk nödvändiga vilket innebär att varorna alltjämt kan säljas till befintliga kunder.

FDA-sanktionerna borde inverka negativt på medicinteknikbolagets justerade vinst per aktie med 9 procent under 2015, att jämföra med nuvarande värdering av bolaget som indikerar 24 procents påverkan enligt Handelsbankens beräkningar.

Vidare bland bankens plusargument märks förbättrade marknadsutsikter. När FDA-saken väl är ur världen kan den kommande kapitalmarknadsdagen, med lansering av framtida marginalmål, bli en positiv "trigger" för medicinteknikaktien, resonerar banken.

Getinge hade kring klockan 15 gått upp med 3,9 procent till drygt 177 kronor. Torsdagens högsta avslut ligger på 179:50 kronor.

Kurs då rekommendationen gavs:
170,7 kr
Riktkurs:
204 kr

Rekommendation från: Handelsbanken Capital Markets

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser