Sänks till behåll

Datum: 2013-05-21 07:30

STOCKHOLM (Direkt) Berenberg Equity Research sänker rekommendationen för Swedish Match till behåll, från tidigare köp.

Riktkursen höjs samtidigt till 245 kronor från tidigare 230 kronor.

 

I en analysuppdatering från den 20 maj lyfter Berenberg bland annat fram prissituationen på den svenska snusmarknaden och menar att det som nu krävs för att det ska vara motiverat att aktiekursen ska stiga ytterligare är att bolaget faktiskt genomför de prishöjningar som det talats om. Berenbergs bedömning är att dessa prishöjningar kommer att dröja tills slutet av året.

 

De prishöjningar på den svenska snusmarknaden som både BAT och Imperial uppges ha gjort nyligen innebär enligt Berenberg att försäljningspriset för Swedish Match lågprissnus Kaliber nu grovt räknat ligger i linje med, eller till och med något under, konkurrenternas priser. Detta signalerar ett avtagande volymfokus från främst Imperial, även om det är för tidigt att vara helt säker, menar banken.

Hur det rådande priserna kommer att påverka de olika aktörernas marknadsandelar och rörelserna mellan de olika prissegmenten på den svenska snusmarknaden är nu en av nyckelfrågorna. Berenberg bedömer att Swedish Match kommer att justera priserna inom alla segment när bolaget väl har nått en andel inom lågprissegmentet på 35 procent eller högre.

I den senaste fyraveckorsmätningen från Nielsen uppgick Swedish Match andel av det svenska lågprissegmentet till 28,0 procent.

Kurs då rekommendationen gavs:
239 kr
Riktkurs:
245 kr

Rekommendation från: Berenberg

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser