Sänkt riktkurs för H&M – höjd för Astra Zeneca Foto: Mark Lennihan/AP/TT

Sänkt riktkurs för H&M – höjd för Astra Zeneca

Publicerad 2017-03-20 10:29:00

AnalyserUPPDATERAD De stora analyshusen har som vanligt publicerat några analyser under måndagsförmiddagen. Bland andra märks Goldman Sachs sänkta riktkurs för H&M – och Berenbergs höjda riktkurs för Astra Zeneca.

Goldman Sachs sänker sin rekommendation för H&M till sälj från neutral. Riktkursen sänks till 210 från 265 kr. Det framgår av en analys. H&M-aktien stängde på drygt 230 kr i fredags efter en nedgång på runt 5 procent under den gångna veckan.

Allt för långa ledtider och en svag klädmarknad begränsar H&M:s jämförbara försäljningstillväxt, enligt Goldman Sachs.

H&M:s försök att få upp den jämförbara försäljningsökningen, genom att ytterligare integrera den digitala världen (online) med den fysiska (butikerna), välkomnas. Men Goldman Sachs tvivlar samtidigt på att initiativen kommer att parera en oförändrad alternativt sjunkande klädmarknad, långa ledtider i varuförsörjningskedjan samt online-handelns kannibalisering på butiksförsäljningen.

Berenberg bedömer att Astra Zeneca på kortare sikt står inför åtminstone fem lanseringar av potentiella blockbusterläkemedel med en årlig försäljning överstigande 1 miljard dollar. I denna bedömning är inte de redan lanserade cancerläkemedlen Tagrisso och Lynparza inräknade. Det framgår av en analys.

Pressen från lågpriskopior väntas komma att minska under 2017 när Astra Zenecas verksamhet står inför en vändning, enligt analyshuset. Vid slutet av året kommer alla de viktigare av Astra Zenecas tidigare patent att ha löpt ut.

Ovanstående bedömning ligger helt i linje med vad Astra Zenecas vd Pascal Soriot sade i samband med telefonkonferensen för media i samband med bokslutet för 2016 då han påpekade att Astra Zeneca snabbt närmar sig punkten för varaktig långsiktig tillväxt.

Störst potential bland de potentiella blockbusterläkemedlen är enligt Berenberg durvalumab inom immunterapi. Analyshusets bedömning är att durvalumab har en försäljningspotential, enbart inom lungcancer, på 2,5 miljarder dollar. För samtliga indikationer ser Berenberg en riskjusterad toppförsäljning för durvalumab på drygt 3,5 miljarder dollar. Sannolikheten att lyckas sätts till 75 procent.

Vid mitten av 2017 väntas Astra Zeneca presentera resultaten från Mystic-studien med durvalumab i kombination med tremelimumab. Skulle studien misslyckas sjunker förväntningarna på durvalumabs försäljning till drygt 0,9 miljarder dollar vid 2023 medan en framgång skulle få Berenbergs toppförsäljning för durvalumab att stärkas till nästan 3,8 miljarder dollar.

Berenberg anser däremot inte att durvalumab är avgörande för att stödja Astra Zenecas vändning. Hursomhelst skulle ett totalt misslyckande för Mystic begränsa uppsidan i aktien från rådande nivåer.

Med den befintliga portföljen och lanseringar ser Berenberg en möjlighet för Astra Zeneca att få ett tillskott på 10 miljarder dollar i årlig försäljning mellan 2016-2023. Viktigare drivare bakom denna tillväxt är, förutom durvalumab, cancerläkemedlet Tagrisso, ZS-9 för behandling av hyperkalemi, blodcancerkandidaten acalabrutinib och cancerläkemedlet Lynparza.

Vid 2023 väntar sig analyshuset att Tagrisso når en riskjusterad försäljning på 2,5 miljarder dollar. Lynparza väntas samtidigt nå en siffra på 1,2 miljarder dollar.

Efter svarsbrevet från FDA kring ZS-9 spår Berenberg att ett amerikanskt godkännande kommer att dröja till 2018. Bedömningen är att ZS-9 är klart bäst i sin läkemedelsklass med en förväntad försäljning i USA på 1,5 miljarder vid 2023. Sannolikheten för att lyckas nå marknaden sätts till 85 procent.

För acalabrutinib, benralizumab mot astma och roxadustat mot blodbrist (anemi) ligger förväntningarna på en försäljning om 1,3, 0,75 respektive 0,725 miljarder dollar vid 2023.

Berenberg upprepar sin köprekommendation för Astra Zeneca i analysen och höjer samtidigt sin riktkurs för aktien till 56,70 pund, motsvarande drygt 620 kr, från 54,50 pund. Den nya riktkursen ger vid rådande aktiekurs i Astra Zeneca på 541 kr en kurspotential på knappt 15 procent.

Barclays har tagit bort bland annat Nordea från sin europeiska ”rekommenderade portfölj”. Det rapporterar Bloomberg First Word.

Även italienska Luxottica, som bland annat äger solglasögonmärket Ray-Bans, har tagits bort från ovan nämnda portfölj.

Privata Affärer/Direkt

Följ de aktuella aktierna här

Nordea Bank

H&M B