Säkraste utdelningshöjaren är välförtjänt smådyr Foto: istockphoto

Säkraste utdelningshöjaren är välförtjänt smådyr

Publicerad 2017-04-19 06:59:00

Kommentar I går rapporterade den amerikanska hälsovårdsjätten JNJ. Bolaget är en av de stabilaste utdelningshöjare du kan köpa även om värderingen nu är ganska hög.

Amerikanska läkemedelsjätten Johnson & Johnsons (JNJ) rapport för första kvartalet innehöll som vanligt stabila siffror. Försäljningen ökade med 1,6 procent till 17,8 miljarder dollar. Nettovinsten blev 1,6 dollar per aktie, men justerat för engångskostnader tjänade JNJ 5 miljarder dollar motsvarande 1,83 dollar per aktie. Det är en ökning på 5,8 procent.

JNJ har en utdelningsandel 45 procent, vilket betyder att drygt halva vinsten återinvesteras i verksamheten. Den underliggande tillväxtkraften finns därför där och det senaste i raden av satsningar är förvärvet av Actelion.

JNJ är världens största hälsovårdsbolag och verksamheten består inte bara av läkemedelstillverkning och -forskning utan även många andra hälsovårdsprodukter. Det är allt från tandtråd till medicinteknisk utrustning.

Verksamheten är därmed både bred och konjunkturstabil. Att bolaget höjt sin aktieutdelning i dollar i 54 år på raken är ännu en orsak till att värderingen av aktien är ganska hög. Sannolikheten för ytterligare utdelningshöjningar är mycket stor, kanske är JNJ den stabilaste utdelningshöjaren du kan köpa.

Direktavkastningen är 2,6 procent, vilket efter vinterns kursuppgång är lite lägre än tidigare. JNJ har 7-7,15 dollar per aktie som vinstprognos för i år och aktien handlas därmed till 17 gånger resultatet.

Aktien har periodvis varit lite billigare, men det är svårt att se varför kursen ska falla av bolagsspecifika orsaker. Även om kursen står mer eller mindre stilla under ett antal år kommer utdelningen i dollar räknat att fortsätta upp. Utdelningarna har höjts med i genomsnitt 8,2 procent om året 2007 till 2017.

Marcus Hernhag