Så tjänar du på nyintroduktioner

En häftig resa har det varit för dem som hoppade på tåget när Garo introducerades i mars.

Så tjänar du på nyintroduktioner

Publicerad 2016-09-12 12:57:00

Kommentar Att nya börsbolag söker inträde på olika börslistor är ett utmärkt tillfälle för investerare att tjäna snabba pengar. Men allt är inte guld som glimmar och Privata Affärer startar i dag en serie artiklar som ska hjälpa dig som aktieplacerare att hitta rätt bland höstens bolag som ska noteras.

Den som fick tilldelning i Garo när aktien introducerades på börsen i mars för 73 kr har haft en häftig börsresa om man fortsätter äger aktien. Uppgången till toppnivån 225 kr innebar en ökning med över 200 procent – i dag efter senaste dagarnas börsfall står aktien i 187 kr.

Detta är årets bästa börsnotering bland de lite större bolagen och speglar väl den potential som kan finnas i nynoterade bolag som säljs ut för billigt. Men även om inte uppgångarna normalt blir så här stora finns det ändå många gånger bra pengar att tjäna på att intressera sig för när nya bolag vill notera sig.

Först och främst gäller naturligtvis att ha koll på vilka bolagen är och när det är teckningsperioder. Det bästa och enklaste sättet är att vara kund hos Avanza och Nordnet. Nätmäklarnas fördel framför trögare storbanker är att de har förstått spararnas behov av snabb och effektiv information.

Och i princip alla företag som söker börsnotering vill använda sig av Avanza och Nordnet eftersom det säkerställer största möjliga spridning av informationen till aktiva investerare. I några få fall händer det att bara den ena nätmäklaren är inblandad – därför är det viktigt att vara kund hos båda. Det kräver i sig mer kapital och en lite större administration för den enskilde, men är alltså ofta lönande.

Men det är sällan som nätmäklarna står bakom en börsnotering också som rådgivare. Oftast är det i stället storbankerna och/eller större eller mindre fondkommissionärer som har hand om själva noteringen i form av rådgivning till företaget, framtagandet av prospekt och själva tilldelningsförfarandet.

Den som är kund hos bankerna, Carnegie, Pareto, Remium, ABG med flera kan alltså likaväl få både information och söka tilldelning genom dessa aktörer. Det kan också i vissa fall löna sig bättre, mer om detta i ett senare avsnitt av denna artikelserie.

Nyintroduktioner kommer ofta ut på marknaden när börsläget är förhållandevis stabilt eftersom vilken notering som helst kan saboteras av ett trendmässigt börsfall som gör att betydligt färre är intresserade att över huvud taget köpa aktier.

Därför kan det bli många noteringar under en kortare period, så till exempel brukar slutet av våren och hösten vara intensiva perioder för noteringar. Då är det viktigt att hålla reda på teckningsperioder och när pengar ska finnas på kontot för att man alls ska få tilldelning.

En viktig detalj är förstås att ansöka om tilldelning i tid. Här finns två saker att se upp med. Bland banker och fondkommissionärer är anmälningssedel på papper fortfarande gångbart – därför är det viktigt att se till att lägga dessa på posten ett par dagar före sista anmälningsdagen. Posten är ju nämligen ofta inte att lita på.

Anmälningar via Avanza och Nordnet sker förstås via nätet. Ibland är sista tidpunkt vid midnatt, men det är ofta också vid till exempel 17.00. Det innebär att även om du tänker att ett visst datum är sista anmälningsdag, så går det inte att anmäla sig på kvällen – då är chansen förbi. Därför är det viktigt att läsa villkoren för teckning noga.

Magnus Alfredsson

Introduktion , Börsnotering , Notering , Nyintroduktion , Teckna , Aktier