Så kan KF ge lägre skatt än ISK

Så kan KF ge lägre skatt än ISK

Publicerad 2014-08-11 12:30:00

Krönika Enklare deklaration och låga räntor lockar många sparare till investeringssparkontot. Men vissa skulle tjäna på att välja ett annat schablonbeskattat sparande, skriver Privata Affärers Marcus Hernhag.

En liten fågel kvittrade i mitt öra att kapitalförsäkring (KF) kan innebära lägre skatt jämfört med investeringssparkonto (ISK). Detta för oss som gillar och får utdelningar från utländska aktier och/eller från amerikanska ETF:er. Intressant, tänkte jag och nu har min nätmäklare bekräftat det hela.

Om du får utdelning från utländska aktier och ETF:er dras det källskatt. Via något som kallas för avräkning kan du få tillbaka den skatten, för i grunden ska all utdelning i KF och ISK vara fri från kapitalskatt enligt gällande regler och lagar. En bra nätmäklare begär avräkning åt dig i KF så du får tillbaka källskatten på oftast 15 procent inom max ett par år. 

Men i ISK är det enligt uppgift tydligen lite knepigare. Har du bolån har du troligen underskott av kapital på grund av låneräntorna och då får du tillbaka max 500 kr i avräkning på källskatten. Har du mer än 3 333 kr i utdelningar från andra länder i din ISK får du alltså inte tillbaka all källskatt. Det finns dessutom ett tak som säger att du inte kan få tillbaka mer källskatt än du har schablonintäkt. Det krävs många fler procents direktavkastning än schablonintäkt för att detta tak ska slås i. 

Bolånetagare med underskott av kapital är därmed den grupp som lättast kan drabbas av högre skatt i ISK. I kapitalförsäkring står däremot din mäklarfirma rent formellt som ägare och då är det dem som gör avräkningen. Det gör att du slipper riskera att inte få tillbaka all källskatt. Har du allt eller nästan allt i utländska placeringar där direktavkastningen är mer än dubbelt så hög som statslåneräntan blir skatten lägre i KF än i ISK på grund av all källskatt du inte får tillbaka i sistnämnda depåtypen.

För dig som enbart placerar i svenska värdepapper är däremot ISK minst lika bra som KF. Särskilt om du har bolåneräntekostnader som du kan kvitta din schablonintäkt mot, vilket du inte kan i KF. 

Sen kommer räntorna och därmed schablonskatterna av naturliga skäl att förändras varje år framöver. Dessutom är det val i höst och politikerna kan ändra bolåneräntornas avdragsmöjligheter, vilket skulle slå hårt mot ISK. Men den dagen den sorgen.

Marcus Hernhag