Så gör du med börsens uppköpskandidater Foto: istockphoto

Så gör du med börsens uppköpskandidater

Publicerad 2018-04-13 06:30:00

Placera Årets uppköpsbud på Nordax, Comhem, Wilson Therapeutics och Victoria Park ökar intresset för att leta uppköpskandidater. Kortsiktigt är uppköpsbud med stor premie något trevligt då det lyfter aktiekursen. Långsiktigt är det inte alltid bästa affären att sälja ett bra bolag och de flesta uppköpskandidater kommer det aldrig något bud på. Jaga därför inte aktierna av den anledningen.

Mekonomen fick ny storägare i november 2016  form av amerikanska LKQ Corporation. Sedan dess har aktien betraktats som en uppköpskandidat då reservdelsbolaget LKQ har en förvärvsdriven strategi.

Efter den senaste vinstvarningen har Mekonomen-aktien halverats från kurstoppen på 256 kr i maj 2011. Det säger en del om bolagets långsiktiga utveckling och problem och det är inte alls säkert att LKQ kommer att lägga något bud. Då måste de se en ljusning eller tro sig kunna vända bolaget bättre utanför börsen.

Det är viktigare att köpa bra bolag i vettigt värderade aktier än att pricka in ett uppköp. IT-bolaget Fortnox huvudägare sade tidigare nej till ett uppköpsbud och nu står aktien högre. Aktien är högt värderad, men det är av en anledning. Ofta lönar sig framgångsrika bolag bättre även om kursen känns hög.

D Carnegie har bra snurr på sina bostadsrenoveringar och fastighetsaffärer och pekas efter budet på branschkollegan Victoria Park ut som en uppköpskandidat. D Carnegies huvudägare är amerikanska Blackstone, men det är ju inte nödvändigtvis så att fondjätten till varje pris vill heläga ett i så fall onoterat bolag. Däremot har bolaget och aktien bra bränsle att stiga på.

IT-bolaget Axis huvudägare Canon vill säkert köpa de resterande aktierna, men frågan är om japanska bolagsledningen kan det utan att tappa ansiktet när de sagt att de inte ska höja budet. Aktivistfonden Elliott kommer dessutom inte att sälja sina aktier billigt. Köp Axis om du gillar bolagets utveckling och aktiens värdering, inte annars.

Motsvarande när det gäller Lundin Petroleum och Lundin Mining. Där kan det kanske bli strukturaffärer eller bud då Lundinsfären är handlingskraftig, men till allra största delen handlar aktiernas framtid om råvarumarknaden och bolagens respektive råvaruproduktion. Fråga dig hur stor andel sådan exponering som passar in i din aktiestrategi. Den lilla bonusen i form av chans till strukturaffärer är bara just det, en bonus.

Marcus Hernhag