Ryssland kan tynga

Datum: 2014-08-25 10:00

STOCKHOLM (Direkt) Kepler Cheuvreux sänker sin rekommendation för Nordea till minska på grund av situationen mellan Ryssland och Ukraina, vilken påverkar Finlands ekonomi.

Det framgår av en analys på måndagen, där Kepler Cheuvreux summerar med att Finland, Baltikum och Ryssland står för nästan en tredjedel av Nordeas affärer.

Utvecklingen är inte synlig i Nordeas intäkter i Finland ännu, vilka får stöd av bankens marginalhöjningar, men problemlånen i företagssektorn stiger, konstaterar mäklarfirman.

"Fram till valet i april 2015 styrs Finland av en interimsregering och är därmed inte i position att ta vidta viktiga strukturella åtgärder förrän tidigast hösten 2015", skriver Kepler Cheuvreux vidare.

Som en konsekvens av prognossänkningar för vinsten per aktie med 6,6-8,0 procent för 2014-2016 har Kepler Cheuvreux sänkt riktkursen för Nordea-aktien med 10 kronor till 90 kronor.

Kepler Cheuvreux rekommenderar att gå kort i Nordea och lång i en portfölj bestående av SEB, Danske och DNB, vilket ger motsvarande nordisk profil exklusive Finland och Ryssland.

"Vi kvarstår som köpare av den nordiska banksektorn, men exkluderar den bank med störst marknadsvärde, Nordea", skriver Kepler Cheuvreux.

Strax före klockan 10 handlas Nordea ned 0,1 procent till 92:10 kronor medan övriga storbanker i Stockholm stiger mellan 0,2-0,6 procent med Swedbank i täten.

Kurs då rekommendationen gavs:
92,15 kr
Riktkurs:
90 kr

Rekommendation från: Kepler Cheuvreux

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser