Revansch för Ratos Foto: Annika af Klercker /SvD-TT

Revansch för Ratos

Publicerad 2016-03-03 13:01:00

Kommentar Ratos stiger med över 2 procent idag efter nya uppgifter om kommande storförsäljningar. Dryckesbolaget Arcusgruppen kan vara på väg mot börsnotering och kan ge Ratos över en miljard i vinst.

Investmentbolaget Ratos blev många småsparares favorit under många år med en kursutveckling som var långt bättre än index. Bolagets nya strategi efter att förre vd:n Arne Karlsson tillträtt blev ett lyckokast.

Den liknar många riskkapitalbolags, det vill säga förvärv av bolag där man tillför finansiella resurser och hjälp till management som kan bygga ett större företag som blir värdeskapande för aktieägarna. Efter ett antal år är det meningen att bolagen ska säljas - antingen till en annan industriell köpare eller börsnoteras och Ratos ska erhålla en så kallad exitvinst.

Men efter vd-bytet mellan Arne Karlsson och Susanna Campbell 2012 har mycket gått snett. Ratos har haft problem att få bättre lönsamhet på sina portföljbolag och aktien har gått betydligt sämre än index. Dessutom gjordes en storinvestering i norska oljeservicebolaget Aibel som med dagens låga oljepris verkar extremt feltajmad.

Därför har marknaden också ifrågasatt Ratos möjlighet att lämna en attraktiv utdelning i framtiden - redan när den sänktes från 5,50 till 3,00 för några år sedan blev det ett slag i ansiktet på aktieägarna som tidigare sett utdelningen från Ratos som idiotsäker.

Nu kan det dock vara en ändring på gång. Dryckesbolaget Arcusgruppen kan enligt nya uppgifter vara på väg mot i första hand en börsnotering i Oslo - i andra hand att säljas till ett riskkapitalbolag.

Analysfirman Kepler Cheuvreux menar i en färsk analys att bolaget borde få ett börsvärde på 2,1 miljarder, vilket skulle ge Ratos en exitvinst på över 1 miljard.

Det skulle ge Ratos en kassa på sammanlagt 3 miljarder, vilket bland annat skulle kunna användas för att köpa tillbaka Ratos preferensaktier för 1,5 miljard. Och det skulle i sin tur kunna innebära att bolaget i betydligt högre grad kan säkerställa att den ordinarie utdelningen till stamaktieägarna kan minst behållas på nuvarande nivå (3,25 kr) även kommande år.

För vd Susanna Campbell vore detta en skön revansch jämfört med de senaste årens motgångar - och aktien stiger också idag med över 2 procent på en i övrigt svagt positiv Stockholmsbörs.

Magnus Alfredsson

Följ de aktuella aktierna här

Ratos B