Rekordintresse för aktier under 2015 Foto: istockphoto

Rekordintresse för aktier under 2015

Publicerad 2016-01-04 06:00:00

Aktier Trots att 2015 blev ett ordinärt år på börsen har privathandeln med aktier varit intensiv. Nätmäklaren Avanza har sett rekord i antal aktieaffärer, handel i småbolag samt antalet börsnoteringar.

Samtidigt har det totala antalet aktieägare ökat för första gången på tio år. I stort sett är det bara de så kallade folkaktierna som underpresterat.

– Mindre och mellanstora bolag lyfte börsen under 2015. Folkaktierna inom bank, telekom och verkstad hade det däremot motigt och tappade i snitt hela 8 procent, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

Det är framgången för många småbolag har varit nyckeln till att allt fler valt att placera i aktier, och att antalet affärer och börsnoteringar ökat under 2015. Kombinationen av låga räntor och en stark inhemsk konjunktur har satt fart på kurserna i många småbolag.

– Även nyintroduktionerna har varit en fest för aktieägarna. Hela åtta av tio nya storbolag har slagit börssnittet. Det är dubbelt så många som bland de nya småbolagen där endast fyra av tio har slagit börssnittet. Lärdomen är enkel: välj i första hand nya storbolag, säger Claes Hemberg.

Under hösten noterades ett nytt rekord för handeln i småbolag då spararna hos Avanza i november gjorde 21 000 affärer per dag på Stockholmsbörsens mindre lista First North. Det är en ökning med 86 procent jämfört med tidigare rekord från januari 2014.

Just i november slogs även rekord i privat aktiehandel med 129 600 affärer per dag.

Årets mest handlade aktie är utan tvekan biometribolaget Fingerprint Cards.

– Bolaget har överraskat analytikerkåren som missade hela omsvängningen när det gick från att vara ifrågasatt och utskällt till miljonvinster. Frågan är om bolaget nu kan leva upp till de högt uppskruvade förväntningarna. Det senaste kvartalet har aktieägarna blivit fler samtidigt som äldre ägare har sålt en sjättedel av sina aktier, säger Claes Hemberg.

Under årets sista månad är det två nya börsbolag som toppar försäljningslistan: Attendo och Dometic.

– Spararna köper nu mer igenkända bolag och hoppas på att kunna bottenfiska efter ett år med svaga folkaktier. Spararna lockas också av talet om utdelningar och expansionsplaner. Men alla folkaktier lockar inte. Banker väntas få tuffare och dyrare regler emot sig under nästa år”, säger Claes Hemberg.

Christer Fälldin