RBC sänker rekommendationen

Datum: 2016-09-15 09:00

Underperform

SSAB A

STOCKHOLM (Direkt) En fortsatt utmanande amerikansk grovplåtsmarknad, tröga utredningar om importavgifter och stigande priser på kol är alla faktorer som riskerar att påverka ståltillverkaren SSAB negativt. Det skriver RBC Capital Markets, som i en analys på torsdagen sänker sitt betyg för det svenska bolaget till underperform, med riktkursen för A-aktien kapad till 22 kronor, från tidigare 29 kronor.


"Den amerikanska grovplåtsmarknaden är fortsatt utmanande till följd av svag efterfrågan. Därtill är importen alltjämt hög", skriver RBC.

Det känsliga läget på den amerikanska marknaden understryks av konkurrenten Nucors försiktiga guidning för det tredje kvartalet, som släpptes på onsdagen. I prognosen flaggar bolaget för ett lägre resultat per aktie än vad analytikerkåren i snitt räknat med.

En potentiellt positiv katalysator för SSAB är de pågående diskussionerna om importtullar på grovplåt till USA. Hittills har utvecklingen dock varit blandad. De avgifter som införts har inte varit helt imponerande, menar RBC, och vissa diskussioner har skjutits på framtiden.

SSAB kan också komma att påverkas negativt av stigande priser på kol, som bolaget i motsats till många andra bolag i branschen köper till korta månadsavtal.

"Givet att spotpriserna hittills under det tredje kvartalet snittat på 114 dollar per ton, att jämföra med kvartalskontrakt på 92 dollar, kan SSAB möta en väsentlig motvind på kostnadssidan från och med det fjärde kvartalet", skriver bankens analytiker.

Sammanfattningsvis räknar RBC med att återhämtningen på den amerikanska grovplåtsmarknaden kommer att ta längre tid och att försäljningspriserna kommer att bli lägre än i tidigare bedömningar.

Därtill är utsikterna för affärsområdet Special Steels oklara, samtidigt som kostnadsbesparingarna i spåren av sammanslagningen med Rautaruukki närmar sig slutet, påpekar banken.

Kurs då rekommendationen gavs:
24,63 kr
Riktkurs:
22 kr

Rekommendation från: RBC Capital Markets

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser