RBC sänker rekommendationen

Datum: 2016-04-18 09:00

Underperform

SKF B

STOCKHOLM (Direkt) Risken är att sentimentet inom framför allt europeisk industri blir mer försiktigt om de nedjusteringar av vinstprognoser som marknaden nyligen gjort visar sig befogade under rapportperioden. Den cykliska risken inom europeisk industri tycks nämligen ha svängt nedåt nyligen.

Det skriver RBC i sin nedgradering av SKF till underperform från sector perform, med nya riktkursen 124 kronor (137). Mycket av diskussionen kring SKF handlar om en återhämtning i den nordamerikanska lagercykeln. Denna står dock för bara omkring 20 procent av SKF:s omsättning, påpekar RBC.

Den industriella cykeln är fortfarande notoriskt svårbetecknad, skriver den kanadensiska banken vidare, men är ändå central för en industriell temperaturmätare som SKF.

"Det vore lätt att rekommendera investerare att avvakta och fokusera på aktier med mer lättförutspådda efterfrågeprofiler. Dock, med en sektor som överpresterar tack vare bolag med kortcyklisk eller råvarumässig exponering, anser vi att risken har flyttats till nedsidan", heter det i analysen.

SKF:s minskade transparens får sig en känga: dels har bolaget upphört med att rapportera pris- separerat från volymutveckling (SKF slår ihop det till "organisk" tillväxt), dels kommer affärsområdet "Specialty Business" att bakas in i de andra två affärsområdena från och med halvårsrapporten - något som inte hjälper till att skingra just detta orosmoln, enligt RBC.

SKF stängde på kursen 142:10 på fredagen.

Kurs då rekommendationen gavs:
142,1 kr
Riktkurs:
124 kr

Rekommendation från: RBC

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser