Oljan handlas strax under 80 dollar Foto: istockphoto

Oljan handlas strax under 80 dollar

Publicerad 2018-05-17 08:03:00

Oljepriset Dollarn försvagades något på torsdagen efter de tidigare uppgångarna under veckan och drev därmed upp råvarupriserna, som noteras i dollar.

På oljemarknaden handlades Brent som högst till 79:43 dollar per fat, vilket tangerar tisdagens högsta pris som var det högsta sedan oljeprisraset hösten 2014.

I bakgrunden fanns amerikanska oljelagerminskningar och spekulationer om minskande utbud från Iran, bland annat uttryckta i en färsk Goldman Sachs-analys.

Enligt denna kommer USA:s skifferolja inte att kunna kompensera för det eventuella nedgång i den globala oljeproduktionen som blir följden om Iran slutar leverera olja till världsmarknaden.

De amerikanska lagren av råolja sjönk 1,4 miljoner fat under förra veckan, visade siffror från USA:s energidepartement på onsdagseftermiddagen. Analytikerna hade väntat sig en nedgång med 0,8 miljoner fat, enligt Reuters prognosenkät.

Kopparterminen, som på onsdagen fick stöd av tecken på ökande Kinaefterfrågan, stärktes ytterligare 28 dollar till 6.854 dollar per ton.

Direkt