Experterna: Då stiger oljepriset igen Foto: istockphoto

Experterna: Då stiger oljepriset igen

Publicerad 2016-02-03 08:12:00

Olja Oljepriserna väntas stiga mot slutet av året i spåren av minskat utbud. Det visar en enkät bland 17 bedömare som Bloomberg News har gjort.

Enligt medianprognosen väntas priset på WTI stiga till 46 dollar per fat under fjärde kvartalet 2016, medan Brent väntas stiga till 48 dollar per fat. I dag handlas WTI runt 29:80 dollar per fat och Brent runt 32:50 dollar per fat.

Enligt Goldman Sachs väntas det globala överutbudet, som tryckt ned oljepriserna till de lägsta nivåerna på tolv år, vända till ett underskott i takt med att produktionen av skifferolja i USA minskar.

EIA spår att USA:s produktion kommer att minska med 620.000 fat per dag, eller cirka 7 procent, från första till fjärde kvartalet. IEA spår samtidigt att utbudet utanför Opec minskar med 600.000 fat per dag i år.

Detta bäddar för en återhämtning i oljepriset senare i år. Oljan skulle därmed vara "trade of the year" enligt Citigroup, som tillsammans med banker som UBS och Societe Generale förutspår en oljeprisuppgång under andra halvåret.

"Den amerikanska skiffersektorn bör ta smällen, det är där vi kommer att få se neddragningar och utbudet kommer att börja avta. På toppen av det finns det mer optimistiska efterfrågeprognoser för andra halvåret", sade Daniel Ang på Phillip Futures.

I förra veckan steg oljepriserna på uppgifter om att Ryssland och Opec ska mötas för att diskutera produktionsneddragningar, men därefter har oljepriserna åter vänt ned.

Direkt