Guldet på väg "i en stor prisrörelse" Foto: istockphoto

Guldet på väg "i en stor prisrörelse"

Publicerad 2018-03-01 14:54:00

Teknisk Analys Guldpriset står inför en historiskt stor rörelse, anser Carnegie Private Bankings tekniske analytiker Johnny Torssell. Men åt vilket håll, uppåt eller nedåt, kan han inte ännu se.

Vi har en unikt spännande situation som har uppstått i guld och silver. Ädelmetaller, både guld och silver, laddar för en stor prisrörelse – uppåt eller nedåt, skriver han i en ny analys.

Det finns en så kallad volatilitetscykel i alla finansiella objekt. Denna cykel är giltig oavsett om tidsperspektivet är upp till en timme eller riktigt långt och räknat i år.

”Regeln är att ju större orsak desto större verkan, det vill säga: ju större period av vila, desto större och längre rörelser kan vi förvänta oss”, skriver han i analysen.

Just nu är volatiliteten låg i fråga om guld och i enlighet med teknisk analys kommer det därför att följas av en period med starka prisrörelser. Just nu noteras volatiliteten på en nivå som pekar på en kraftig prisrörelse.

Det den tekniska analysen inte kan ge svar på är exakt när rörelsen ska starta, eller vilket håll den tar, uppåt eller nedåt.

Torssells råd blir att ”låta marknaden visa vägen”. När rörelsen bryter sig loss från konsolideringen ser vi sannolikt åt vilket håll priset är på väg.

”Vi måste alltså vara följsamma och dansa med marknaden” skriver han men tillägger också att guldet historiskt visat sig utvecklas i motsatt riktning mot börsen.

Christer Fälldin