Goldman: Botten inte nådd på råvarumarknaden Foto: Richard Drew /AP-TT

Goldman: Botten inte nådd på råvarumarknaden

Publicerad 2015-11-20 14:02:00

Råvaror Många råvaror har fallit i pris i år men trots detta är det inte läge för bottenfiske. Det menar Goldman Sachs som fortsätter att ha undervikt i råvaror det närmaste 12 månaderna.

Inbromsningen i den kinesiska ekonomin har lett till ett överutbud för många råvaror som fallit i pris. Men investmentbanken Goldman Sachs, som länge haft en negativ syn på råvarupriserna, tror inte att botten är nådd.

"Vi har spått fallande råvarupriser sedan förra hösten men den svaghet vi sett har faktiskt varit värre än vad vi tidigare trott”, skriver banken i ett marknadsbrev som CNBC läst.

Banken menar också att de neddragningar på utbudssidan som vi sett inte är tillräckliga. Visserligen kan en förbättring i världsekonomin nästa år hjälpa till att höja priserna något men det finns många risker på nedsidan, menar Goldman Sachs.

Slutsatsen blir att det ännu inte är läge att positionera sig för en uppgång på råvarumarknaden. Goldman Sachs behåller därför rekommendationen undervikt för råvaror.

När det gäller olja håller Goldman Sachs kvar vid prognosen på ett snittpris på 45 dollar per fat WTI-olja i år och något mer (50 dollar) nästa år.

När det gäller guld är prognosen 1 100 dollar per uns de närmaste tre månaderna, 1 050 dollar det närmaste halvåret och ett snittpris på 1 000 dollar per uns den närmaste 12-månadersperioden, skriver CNBC.

Magnus Gustavsson