2018: Tekniken driver priset på sällsynta metaller Foto: istockphoto

2018: Tekniken driver priset på sällsynta metaller

Publicerad 2017-12-05 10:05:00

Råvaror Guldpriset blir oförändrat under 2018, men ”disruptiva förändringar” driver på efterfrågan av sällsynta metaller. Den analysen gör ETF Securities i London inför 2018. Stigande priser är att vänta när det gäller ovanligare metaller som palladium och platina, men även silver.

Det är förändringar i beteendet som drivs som drivs av snabb teknisk utveckling som styr priserna. Det gäller till exempel självkörande bilar och automatiseringsteknik som kommer att öka efterfrågan även på råvaror som litium och kobolt.

– Vi står nu vid ett vägskäl för en ny generation av råvaror som drivs av tekniken för teman som energieffektivitet, automatisering och klimatförändringar, vilket sannolikt kommer att vara centralt för efterfrågan, säger James Butterfill, ETF Securites analyschef.

Branscher som berörs av denna efterfrågan är till exempel medicin, försvar, transport och energiproduktion, men även elektronik och mobila enheter.

– Med en växande global medelklass i kombination med stigande automatisering kommer en rad material som du skulle ha svårt att uttala, som yttrium och praseodymium, fortsätta att befästa sin centrala roll i vår moderna levnadsstandard.

Stigande efterfrågan omfattar även råvarorna litium och kobolt, som båda är används för batteriproduktion. Dessa båda har redan stigit i pris under innevarande år.

I ETF Securities Outlook 2017, som beskriver tänkt utveckling under 2018, förutspår råvarustrategen Nitesh Shah att Opec-problematiken ”begränsar utsikterna” för oljan, samtidigt som guldpriset sannolikt hovrar runt nuvarande nivåer.

Silverpriset däremot ses som undervärderat, och bör stiga i takt med ökad industriell efterfrågan på bland annat solpaneler.

När det gäller valutor förväntar sig ETF Securities en uppgång för dollarn när den amerikanska centralbanken FED ökar takten på åtstramningen av den expansiva penningpolitiken.

Samtidigt förväntas euron pressas då den europeiska centralbanken är återhållsam när det gäller eurozonens inflationsutsiket. Det brittiska pundet har potential att stiga om osäkerheten kring brexitförhandlingarna minskar.

Christer Fälldin