Rapporterna: Nu måste vinsterna upp

Rapporterna: Nu måste vinsterna upp

Publicerad 2017-01-09 13:01:00

Kommentar Bokslutsrapporterna de kommande veckorna måste ge indikationer på att 2017 blir ett år när vinsttillväxten tar fart igen. Annars kan förra årets avslutande optimism snart övergå i något betydligt mer negativt.

Upp och ner – så har börsåret 2017 startat i väntan på boksluten som väller över oss inom några veckor. Osäkerheten inför blivande president Trumps tillträde spelar också naturligtvis en roll, men de bokslutsrapporter som framför allt är en redovisning av fjärde kvartalet förra året blir mycket viktiga för börsen framöver.

För börsen är med sin relativt höga värdering med ett p/e-tal på 16-17 i behov av positiva signaler från företagen att vinsterna är på väg upp. Starka inköpschefsindex både i Sverige och globalt är indikationer på att vinsterna kan vara på väg att svänga uppåt igen – men marknaden behöver också se faktiska bevis på detta.

Prognosmässigt väntar sig investerarna en vinsttillväxt på 9-10 procent innevarande år, vilket ter sig ganska optimistiskt. Även vid en positiv börsutveckling tål dessa siffror en viss nedrevidering under året, men det behöver sannolikt minst bli 5 procents vinstökningar under året för att börsen ska vara någorlunda nöjd.

Och då är resultaten det fjärde kvartalet av stor betydelse. Rapporterna under andra och tredje kvartalet 2016 blev inte några stora besvikelser. En stark konjunktur och vältrimmade bolag tillsammans med låga räntor gjorde marknaden hyfsat nöjd – men nu räcker inte detta länge.

Därför blir perioden oktober-december mycket viktig för att indikera att 2017 blir ett år med bättre vinster. För svenska bolag finns det också en del som talar för att det blev en bra period. En mycket svag krona hjälper de flesta exportbolagen, få lediga dagar vid helgerna och framför allt har konjunkturen uppenbart varit starkare än tidigare vid slutet av året.

Men det är ju inte bara vinsterna som kommer synas noga i sömmarna – minst lika intressant är hur orderingången sett ut i slutet av året för att spåra hur 2017 kan komma att te sig. Därför kan i många fall haltande vinstutveckling ursäktas om orderingången är stark eftersom det indikerar att 2017 blir bättre i alla fall.

En tredje faktor som också kan spegla företagens förväntningar är vilket utdelningsförslag som styrelserna kommer skicka vidare till bolagsstämmorna. Utdelningar som överskrider marknadens prognoser kan tolkas som att ledningarna ser ovanligt optimistiskt på den närmaste framtiden – och därmed får marknaden ytterligare en signal om att vinsterna kommer bli bättre.

Bokslutsperioden blir alltså synnerligen viktig för hur börsåret 2017 kan komma att sluta. Oddsen pekar mot ett minusår efter fem år med uppgång, men är det någonting som 2016 har lärt oss är det att allt kan hända.

Magnus Alfredsson