Raketstart för ny vinnarportfölj Foto: istockphoto

Raketstart för ny vinnarportfölj

Publicerad 2016-01-12 06:43:00

Aktier Analysföretaget Stockpicker har utsett tänkbara vinnaraktier för 2016. Det blev en raketstart för de flesta bolagen på måndagen när köparna strömmade till. Mest upp gick Redsense Medical med 44 procent under hög omsättning.

Stockpicker har under många år bevakat framför allt de mindre börsernas bolag och trots att vissa högriskaktier blir missar har den totala portföljen ofta slagit index med hästlängder.

För privatpersoner är publiceringen av Stockpickers så kallade vinnarnummer en viktig händelse eftersom den goda historiken gör att många vill vara med från början i en förhoppningsvis positiv kursresa.

Och måndagens börssession blev inget undantag. Stockpickers förslag till vinnare i år slog alla index med hästlängder och bäst gick det för dialysövervakningsföretaget Redsense Medical som steg med över 7 kr till över 23, vilket innebär en uppgång på 44 procent. Aktien är noterad på Aktietorget och över en halv miljon aktier omsattes, vilket är en mycket hög siffra.

Andra köprekommendationer som gick starkt var Eurcon, Imint, Bimobject, Drillcon, Concordia, C-Rad, Oasmia och Softronic som alla gick upp med mellan 2-13 procent. Minst uppgång blev det för rederiet Concordia som "bara" steg med 1,5 procent.

Att lägga märke till är att dessa aktier i flertalet fall tillhör högriskkategorin. Det kan innebära att bolagen gör förluster, att likviditeten i aktien är dålig och/eller att den historiska kursutvecklingen har varit minst sagt svängig.

Därför är det sällan en bra idé att satsa för stora delar av sin portfölj i enskilda bolag av denna typ utan betrakta det som kryddor i en mer välbalanserad och mindre riskfylld portfölj. Ett sätt att minska risken är att investera mindre summor i flera olika bolag där chans- och riskmomentet kan kompensera för varandra.

Magnus Alfredsson