Pictet: Eurozonen vinnare nästa år Foto: istockphoto

Pictet: Eurozonen vinnare nästa år

Publicerad 2017-12-07 13:00:00

2018 Ytterligare ett gott aktieår står för dörren, enligt den schweiziska banken Pictet Asset Management.  Bäst går det i Eurozonen, men Pictet tror även på aktier i Japan och tillväxtmarknaderna.

I en outlook för 2018 skriver chefsstrategen Luca Paolini att den ekonomiska utvecklingen blir både bred och expansiv, faktiskt bredare än under de senaste åren. Det beror framför allt på att bolagen ökar sina investeringar, samt att konsumenterna inte håller igen.

”Tillväxtländerna tillgodogör sig denna utveckling särskilt väl då de gynnas av låg inflation och ökade råvarupriser”, skriver han.

Entusiasmen för globala aktier nästa år förmörkas inte heller av att den amerikanska centralbanken Fed väntas höja styrräntan tre gånger under 2018.

”Realräntorna i USA, Europa och Japan kommer ändå att vara negativa under en lång period”, skriver Luca Paolini.

Amerikanska aktier ser dyra ut, vilket gör att Pictet föredrar Europa, Japan och tillväxtmarknaderna, men så läng som vinsterna fortsätter att öka i USA är aktiemarknaden där fortsatt intressant ändå. Speciellt aktier i eurozonen har en ljus framtid. Särskilt tillväxtmarknaden Ryssland som vinner på oljeprisets rekyl uppåt.

”Marknaden i USA drivs uppåt mer på grund av dollarsvaghet och Trumps skattereform. Båda underbygger bolagens intjänandeförmåga och hjälper till att mildra effekterna av Feds planerade avveckling av stödköpen.

Däremot är Luca Paolini skeptisk till obligationsmarknaden, särskilt på de utvecklade marknaderna. Den era då det gick lätt att tjäna pengar med låg risk på obligationer är över, anser han.

Christer Fälldin