Pareto slopar köprek

Datum: 2017-12-19 09:00

STOCKHOLM (Direkt) En under hösten stark kursutveckling, felräkning på en storinvestering samt kostnader för den planerade omstruktureringen av skogsinnehaven får Pareto Securities att överge sin köprekommendation och rekommendera vinsthemtagning i förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs.

Det framgår av en färsk analys, i vilken investmentbanken tar ned rekommendationen till behåll från köp med upprepad riktkurs 150 kronor, något Nyhetsbyrån Direkt tidigare rapporterat om.

"I går meddelade Billerud att investeringen i en kartongmaskin kan komma att bli cirka 20 procent högre än tidigare planerat. I kombination med omstruktureringen av Bergvik ökar detta bolagets nettoskuld och minskar den finansiella flexibiliteten fram till att Gruvön startas under det första halvåret 2019", skriver Pareto, som varnar för att bolaget nu blir känsligare för eventuella förseningar och kostnadsöverskridanden.

Därtill har aktien utvecklats väl under de senaste månaderna, konstaterar analytikern.

"Vi rekommenderar därför vinsthemtagning av långa positioner och nedgraderar Billerud."

Billerud Korsnäs meddelade på måndagen att kostnaderna för den stora Gruvön-investeringen, som tidigare beräknats till 5,7 miljarder kronor, kan komma att öka med omkring 20 procent. Bolaget skyller felkalkylen på högre kostnader för byggentrepenaden.

Kurs då rekommendationen gavs:
143,7 kr
Riktkurs:
150 kr

Rekommendation från: Pareto Securities

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser