Pareto höjer till köp

Datum: 2016-08-10 10:30

STOCKHOLM (Direkt) Om jordbruksbolaget Black Earth Farmings pågående diskussioner om en markförsäljning går i lås kan dolda värden i bolagets balansräkning bli synliggjorda.

Det menar Pareto Securities som, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare på onsdagen, dragit upp rekommendationen för aktien till köp och höjt riktkursen till 4:50 kronor (från 3:90).

I går tisdag handelsstoppades Black Earth Farming och sedermera berättade jordbruksbolaget att ledningen förhandlar om en "betydande" försäljning av mark och tillgångar i Ryssland.

"Vi tycker att förhållande mellan risk och avkastning har förbättrats signifikant i och med att en affär är i görningen", skriver Pareto.

Analyshuset betonar, vilket även bolaget gjorde, att det inte är säkert att samtalen leder till en affär. Men Pareto menar att diskussionerna verkar vara "seriösa" och att jordbruksbolaget nu borde värderas efter tillgångarna i balansräkningen.

I analysen konstaterar Pareto att det bokförda värdet av bolagets marktillgångar har fallit i värde i takt med deprecieringen av rubeln. Det bokförda värdet ligger i snitt på 147 dollar per hektar och även om det är svårt att få någon uppfattning om nuvarande marknadspris i Ryssland tror Pareto att den nivån "definitivt" är lägre än vad som skulle vara mer rimligt ("fair value"). Paretos huvudscenario är att Black Earth, nu eller så småningom, säljer halva landbanken till ett pris om 650 dollar per hektar.

"Vi tror inte att ledningen skulle vara i diskussioner om en avyttring om inte försäljningspriset motsvarade en betydande premie i förhållande till nuvarande bokfört värde", heter det i analysen.

Kursen i Black Earth steg med 14 procent på tisdagen efter nyheterna. På onsdagen backar aktien runt 1 procent. Bolaget har nu ett marknadsvärde kring 845 miljoner kronor.

Kurs då rekommendationen gavs:
4,05 kr
Riktkurs:
4,5 kr

Rekommendation från: Pareto Securities

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser