Pareto höjer riktkursen efter jättefynd

Datum: 2015-11-19 11:00

STOCKHOLM (Direkt) Pareto Securites höjer sin riktkurs för Lucara Diamond till 2:84 kanadadollar, knappt 19 kronor, från tidigare 2:72 kanadadollar. Köprekommendationen upprepas.

Det framgår av en analysuppdatering gjord efter att Lucara utvunnit tre nya rådiamanter på 1.111, 813 respektive 374 carat.

"Fyndet av (den största stenen) är genuint historiskt och visar att Karowe är en av de bästa diamantgruvorna någonsin", skriver investmentbanken.

Det största av de nya fynden, som mäter 65 X 56 X 40 millimeter och är av typen IIa, är den näst största rådiamant av ädelstenskvalitet som hittats. Bara Cullinandiamanten, som utvanns 1905, väger mer.

"Vi hade räknat med att Lucara skulle sälja 3.300 carat vid sina försäljningar av stora och ovanliga diamanter under 2016. Nu har vi redan nästan nått den nivån, och det nya året har inte ens börjat", skriver Pareto.

Analytikern menar att det är omöjligt och orättvist att försöka värdera diamanterna baserat på bilder och nöjer sig med att öka sina estimat för framtida kassaflöden, även om "dessa sannolikt kommer att visa sig vara konservativa".

Pareto lyfter också fram att större bolag i sektorn skulle kunna vara intresserade av att köpa det kassaflödesgenererande Lucara när gruvan nu bevisat sin kapacitet och nämner jätten De Beers som en möjlig kandidat.

Lucara handlades vid 10.30-tiden på torsdagen till 13:40 kronor, en uppgång med 27 procent för dagen.

Kurs då rekommendationen gavs:
10,55 kr
Riktkurs:
19 kr

Rekommendation från: Pareto Securities

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser