Börsvärdet nästan halverat på en dag

Börsvärdet nästan halverat på en dag

Publicerad 2014-07-24 12:42:00

Aktier Oniva Online Group rasar på börsen. Under förmiddagen tappade bolaget mer än 45 procent sedan det blev känt att bokföringen och redovisningen har stora brister.

Oniva Online Group som är noterat på First North meddelade i dag att bokföringen för sista kvartalet ifjol och första kvartalet i år har stora brister i räkenskaperna.

Börsen reagerade direkt och börsvärdet nästan halverades på drygt tre timmar.

Förre vd Urban Johansson, som var ansvarig för bolagets skötsel under de kvartal då de av styrelsen uppdagade bokföringsfelen begicks, slår ifrån sig.

"Jag har inte haft någon aning om detta. Det låg självklart utanför min vetskap. Om jag skulle ha känt till något av det här, då skulle jag inte köpt fler aktier", säger Urban Johansson till Nyhetsbyrån Direkt.

Som vd hade du väl ett ansvar för att bokföringsrutinerna fungerar?

"När vi har bestämt saker har jag inte säkerställt att alla delar genomförts. Man utgår från att lämplig person gör det. Vi har ju tagit beslut och då förväntar man sig att man ska följa dem", svarar Urban Johansson som lyftes bort från vd-posten i Oniva i början av sommaren.

Det var inte ditt fel?

"Hade jag haft någon aning om det här, då hade jag ju inte ökat mitt ägande. Vad skulle jag ha för vinning av det?", säger Urban Johansson.

Peter Kopelman gick in som styrelseordförande i Oniva i våras och han sade till Direkt tidigare på torsdagen att han möttes av en ordning som var "under all kritik".

Oniva Online Groups styrelse utesluter inte att härvan växer under den fortsatta utredningen. Juridiska åtgärder mot den tidigare bolagsledningen är ett av alternativen.

"Vi vet inte om det slutar med det här. Om vi finner fog och skäl så kommer vi att driva frågan vidare, givetvis", säger Peter Kopelman.

Enigt bolagets årsredovisning för 2013 ägde Urban Johansson 6 procent av aktierna i Oniva vid årsskiftet. Ägarandelen låg lägre än så i slutet av juni enligt SIS Ägarservice sammanställning.

Men Urban Johansson säger att en del av aktierna ligger i kapitalförsäkringar och att hans ägande före den riktade emission bolaget nyligen genomfört låg kring 7 procent. Han kommer enligt egen utsago inte sälja sina aktier.

Vad har du att säga till de många aktieägare som har förlorat stora pengar i Oniva på grund av brister i bokföringen?

"Om du har fler frågor vill jag att du sätter dem på mejl. Jag kan bara säga att jag är stor ägare och att jag tror på bolaget", säger Urban Johansson.

Oniva Online Groups tidigare finanschef greps i juni misstänkt för insiderbrott. Förundersökningen pågår, bekräftade åklagare Olof Kronlund för Dagens industri i torsdagens tidning. Vidare har Nasdaq OMX inlett ett tillsynsärende gällande Oniva.

Direkt