Notering: Teckna i hetaste sektorn

Notering: Teckna i hetaste sektorn

Publicerad 2017-11-29 13:10:00

Notering MAG Interactive ska introduceras på First North vid en ägarspridning och en nyemission som tillsammans ger knappt 200 miljoner till bolaget. Spelutvecklare är något av årets sektor på börsen med flera starka uppgångar. Och MAG Interactive har stöd av flera stora ankarinvesterare som borgar för en lyckosam notering.

Noteringen i korthet:

Börslista: First North
Teckningspris: 44 kr
Minst antal: 100 aktier
Teckningstid: 28/11-6/12
Första noteringsdag: 8/12
Tecknas genom: Danske Bank, Avanza
Råd: Teckna  

Bolaget grundades 2010 i Stockholm och finns även med en spelstudio i Brighton. MAG Interactive är inriktad på den del av spelmarknaden som utvecklar och förläggar så kallade casualspel för mobila enheter.

Det handlar framför allt om ordspel och frågesport, vilket har visat sig vara en del av marknaden som växer stabilt. Själva spelen är gratis för spelarna – det som bolaget tjänar pengar på är att spelarna väl inne i spelet kan köpa till olika funktioner vilket förbättrar spelupplevelsen och resultatet.

I prospektet står det att läsa att konsumenternas utgifter för spel har stadigt stigigt sedan tio år tillbaka. Under 2008 stod 35 procent av konsumenternas utgifter för underhållning till spel med filmer medan musik stod för 44 respektive 21 procent.

Men siffrorna för 2015 visar att konsumenternas utgifter har gått upp till 55 procent av de pengar som de lägger på spel – och det väntas ytterligare öka några procent de närmaste åren.

Intäkterna för de två senaste räkenskapsåren 2016/2017 och 2015/2016 (sep-aug) är detsamma på 262 miljoner kr medan ökningen från året 2014/2015 är 72 procent.

Ökade kostnader för marknadsföring och personal har dock dragit ner rörelseresultatet till bara 4 miljoner senaste räkenskapsåret (37,0). Men ett förvärv av FEO Media med sin huvudprodukt Quizkampen under hösten skulle proforma ha lyft resultatet till drygt 23 miljoner kr för förra året.

Bolaget är alltså lönsamt, men fortfarande är detta ett bolag under uppbyggnad som inte kan värderas enligt normala fundamentala principer. I stället är det bolagets kompetens inom sitt speciella område som är förtroendeingivande, bolagets viktigaste spel Ruzzle, är en global hit på spelmarknaden.

MAG Interactive verkar också i den delsektor av spelmarknaden som växer fortast – tillväxten väntas bli cirka 12 procent om året de närmaste tre åren. Nyemissionslikviden ska användas för att säkra långsiktig tillväxt via utveckling av gamla spel och av nya spel, men även förvärv och marknadsföring.

Bolagets starka tillväxthistoria och sektorns fina framtidsutsikter har fått fem ankarinvesterare på kroken, nämligen tunga fondbolag som Didner & Gerge, Handelsbanken och Swedbank Robur. Det ger råg i ryggen för den som är intresserad av att få tilldelning och kombinerat med börsens stora intresse för spelbolagen i år har denna notering stora möjligheter att bli lyckosam från start. Teckna!

Magnus Alfredsson

MAG Interactive , IPO , FEO Media , Quizkampen