Notering: FM Mattsson en riktig pengakran Foto: istockphoto

Notering: FM Mattsson en riktig pengakran

Publicerad 2017-04-04 13:12:00

Notering FM Mattsson Mora Group är en välkänd marknadsledare som verkar som underleverantör till byggindustrin och till konsument. När bolaget nu börsnoteras via en nyemission stärks en redan bra balansräkning och bolaget är från start en fint utdelningscase. Teckna!

Noteringen i korthet:

Börslista: Stockholmsbörsens Small Cap.

Teckningspris: 68 kr.

Tecknas genom: Swedbank, Nordnet, Avanza.

Teckningstid: sista anmälningsdag 5 april via Avanza och Nordnet. 6 april via Swedbank.

Minimiantal: 150 aktier.

Första noteringsdag: 10 april.

Råd: Teckna.

Bolaget som är mest känt för kranar och blandare till badrum och kök har varit på gång flera gånger till börsen, men det har kommit hinder i vägen varje gång. Men nu blir det av via en nyemission på 136 miljoner som ger bolaget en nettokassa, vilket i sin tur innebär att aktieägarna kan redan från start få en bra utdelning plus att det finns möjlighet till förvärv.

För den enskilde är bolaget känt som en av de främsta leverantörerna av framför allt kranar och blandare till kök och badrum, men sortimentet är förstås bredare än så. Marknaden är Norden där positionen i Sverige är stabil och ledande och bolaget lever gott på den goda marknaden för byggande och på renoverningstrenden hos konsument.

Nyemissionen är inte så stor och tas till hälften hand om Svolder som agerar ankarinvesterare.

– Vi ser ett etablerat bolag med en stark position som tjänar på lyftet för byggandet av bostäder och på rot-marknaden, säger Svolders vd Ulf Hedlundh. Men det är en bit kvar till de finansiella mål som bolaget har och vi tror på att styrelse och ledning har den möjligheten.

I detta sammanhang ska nämnas av styrelseordförande är Johnny Alvarsson, vd för Indutrade, som varit en av börsens guldgossar med många framgångsrika år för bolaget som varit en förvärvsmaskin som dragit upp tillväxten.

– Bolaget har också väldigt starka finanser och med nyemissionen blir de ännu bättre, menar Ulf Hedlundh. Därför kan de också dela ut 3 kr direkt i vår även till de nyemitterade aktierna varför utförsäljningspriset egentligen är 65 kr och inte 68.

Nyemissionen av 2 miljoner aktier bidrar förstås också till en viss utspädning, vilket innebär att en rimlig bedömning av vinsten per aktie i år är att den sjunker något även om vinsten bör kunna öka upp mot minst 5 procent från 2016 års 82 miljoner efter finansiella poster.

Det innebär dock ett p/e-tal på ca 12 räknat på 65 kr, vilket känns lockande med tanke på bolagets starka marknadsposition och stabila marginaler. Och när dessutom en nyintroduktion levererar en direktavkastning på 4,4 procent redan från start är aktien om inte ett klockrent köp, så i alla fall en av de absolut bästa introduktionerna så här långt under 2017.

Magnus Alfredsson

fm mattsson