Notering: Därför ska du teckna tillväxtaktien Foto: istockphoto/montage

Notering: Därför ska du teckna tillväxtaktien

Publicerad 2017-12-06 06:48:00

Notering Lyko Group är en riktig tillväxtaktie och inget för de allt för försiktiga placerarna. Men verksamheten känns rätt konjunkturstabil och tillväxtjägare gör bäst i att teckna.

Noteringen i korthet:

Börslista: First North

Teckningskurs: 50 kr

Teckningstid:
1-8 december

Första handelsdag:
12 december

Tecknas via:
SEB, Avanza, Nordnet

Råd:
Teckna

Lyko Group säljer produkter inom hårvård och skönhet till slutkonsumenter via webben och i 40 stycken fysiska butiker i Sverige och Norge. De flesta butikerna erbjuder också olika behandlingar av till exempel klippning, styling och hudvård. Lyko uppger sig vara Sveriges största e-handelsaktör inom hårvård och skönhet.

Lyko har en jämn och bra teckningskurs i form av 50 kr. Befintliga ägare säljer aktier för 21,5 miljoner kr i samband med noteringen. De nyemitterade aktierna som erbjuds tillför samtidigt 223 miljoner kr före emissionskostnader på 20 miljoner kr. Kapitaltillskottet ska gå till att betala av en skuld på 215 miljoner kr.

Det kommer att förbättra resultatet framöver, vilket är välbehövligt då finansnettot var -45 miljoner kr under januari till september 2017. Resultatet före skatt blev därmed en förlust på 25 miljoner kr. Rörelsevinsten sjönk med 38 procent till 15,7 miljoner kr, vilket beror på noteringskostnader, ökade investeringar i nya butiker och e-handelsplattformen samt en engångspost under fjolårets kvartal.

Lykos finansiella mål på lång sikt är att försäljningen ska växa med 15-20 procent per år och att rörelsemarginalen före avskrivningar ska vara 10 procent. I expansionsplanerna ingår nya fysiska butiker. Butikskedjan har växt snabbt de senaste åren, bland annat tack vare ett förvärv. Onlinehandelsdelens genomsnittliga tillväxt är ännu snabbare med 42 procent om året under 2012-2016.

Under januari till september ökade nettoförsäljningen med 17 procent till 528 miljoner kr. Under nästa år lär marginalen efter finansnetto bli bättre. Räknat på teckningskursen blir börsvärdet 766 miljoner kr. Om vi räknar med ett resultatlyft så nettovinsten blir över 30 miljoner kr hamnar p/e-talet under 25.

Det är överkomligt om den snabba tillväxten håller i sig. Kanske blir resultatet inte fullt så bra om bolaget väljer att expandera snabbare. Lyko är oavsett en tillväxtaktie och inget för de allt för försiktiga placerarna, även om verksamheten känns rätt konjunkturstabil.

Swedbank Robur Fonder och Länsförsäkringar Fondförvaltning är ankarinvesterare och tecknar aktier för sammanlagt 90 miljoner kr. Det är positivt.

Sammantaget är det här en aktie som tillväxtjägare kan teckna. Hårvårdsbolaget kanske inte är något klockrent klipp, men det blir sannolikt ingen hårresande historia utan tvärtom.

Marcus Hernhag

Lyko , Notering , First North , IPO