DNB:s fyra svenska favoritaktier Foto: istockphoto

DNB:s fyra svenska favoritaktier

Publicerad 2018-04-13 11:00:00

Aktier Den norska banken DNB listar i en nypublicerad makrorapport sina fyra bästa svenska aktier just nu. I toppen bland investmentbolagen finns Investor för sina ”bäst i klassen-tillgångar” som dessutom köps med en rabatt på 26 procent. Övriga favoriter är Scandic Hotels, SKF och Tele2.

DNB Markets gillar framför allt Investors mix av både listade och olistade tillgångar som genererar ett starkt kassaflöde. Det i sig gör att Patricia Industries, som består av 25 procent av portföljen, kan fortsätta höja utdelningen. Det blir köprekommendation för investmentbolaget med riktkurs 460 kr.

Scandic Hotels är den andra köpvärda aktien enligt DNB som delvis ändrat synen på hotellbolaget efter en två dagar lång road-show tillsammans med ledeningen i bolaget i slutet av förra året.

Resultatet av umgänget med ledningen har blivit att DNB ser positivt på att de åtgärder vidtagits som ska vända det sämre resultet från fjärde kvartalet ifjol. Köp, råder DNB och sätter riktkursen till 118 kr.

Det tredje caset är cykliska SKF som enligt DNB ligger väl positionerat inför 2018. Banken förväntar sig en gynnsam prisutveckling och konstaterar att priset rör sig åt rätt håll. Tillväxten är solitt organisk och stärks av fortsatt minskade kostnader och allt starkare intjäningsförmåga. Det blir köprekommendation och höjd riktkurs, från 220 kr till 230 kr.

DNB tror på slutgiltigt godkännande av Tele2-Com Hemaffären. När affären är klar kommer det nya bolaget att generera ett starkt kassaflöde. Även den andra affären, som också ligger för godkännande på Europa-nivå talar för Tele2. Affären med A T-Mobile skulle i sig själv höja priset på Tele2-aktien med 5 kr per aktie, resonerar analytikern Stefan Gauffin i makrorapporten.

I rapporten dras också en allmän slutsats att tillväxten blir stark och fortsätter in i 2019. De riktigt stora riskerna för året är att inflationen stiger snabbare än förväntat samtidigt som den geopolitiska oron fortsätter.

För Sveriges del fruktar DNB-analytikerna främst att priserna på bostadsmarknaden faller ännu mer än hittills. Men de tror också att Sverige är på väg mot en ekonomisk inbromsning och att det råder stor osäkerhet över hur hushållen reagerar på de negativa effekter som blir resultatet.

Christer Fälldin