Nordea viktar ner aktier Foto: istockphoto

Nordea viktar ner aktier

Publicerad 2016-02-29 22:38:00

Aktier Nordea har blivit mer skeptisk till aktier och varnar för att volatiliteten på börsen fortsätter. Samtidigt har riskerna ökat i förhållande till potentialen vilket motiverar lägre risk i portföljen, skriver banken i sin senaste strategirapport.

"Förutom Kina, råvaror och rädsla för en amerikansk recession, kan vi nu addera oro för centralbankernas negativa räntor och dess påverkan på banksystemet", skriver Nordea.

Bankens analytiker frågar sig om vi har nått vägs ände i termer av centralbanksstimulanser. Det trycker i sin tur ned sentimentet, fortsätter bankens analytiker.

"Osäkerhet och medföljande volatilitet fortsätter att dominera finansmarknaderna. Vi tror på fortsatt positiv avkastning för aktier, men noterar också att ekonomiska data blivit svagare. Vi vill se förbättringar i ekonomin, men också i vinsterna som vi ser som den viktigaste drivkraften. Innan det sker, minskar vi risken i portföljerna till neutral", skriver Nordea.

Banken betonar dock att man fortfarande är relativt positiv till aktier, trots svagare vinstutsikter i bolagen och att sannolikheten för en recession är relativt låg.

"Neutral vikt innebär fortfarande full marknadsexponering mot aktier", konstaterar banken.

Europa lockar

Europa är Nordeas favoritmarknad när det gäller aktier. Det är den enda marknad i världen där Nordea rekommenderar övervikt.

"Starkt stöd från centralbanken, hyfsade makrodata och potential i marginal- och vinstutvecklingen talar för regionen", skriver banken, som sätter rekommendationen neutral på Stockholmsbörsen.

Johan Markwall