Nordea rekommenderar behåll

Datum: 2015-10-30 11:00

Behåll

Ratos B

STOCKHOLM (Direkt) Nordea noterar att Ratos har stor kassa efter att ha sålt av biograf- och fönsterinnehav, och då investmentbolaget åter handlas till substansrabatt skulle återköp och extrautdelningar vara värdeskapande för aktieägarna.

Det är resonemanget bakom fredagens rekommendationshöjning till behåll från sälj, där riktkursen lämnas oförändrad på 54 kronor av banken.

Ratos nettokassa uppgår efter de senaste avyttringarna - Nordic Cinema Group och Inwido - till 4,5 miljarder kronor, eller 3,1 miljarder efter preferensaktieutdelningar (9:40 kronor per stamaktie).

"Det är svårt för Ratos att generera avkastning när kassan utgör en så stor andel av de totala tillgångarna. Givet att bolaget är tillbaka i rabatterat territorium ser vi både extrautdelningar och återköp som värdeskapande", skriver Nordea, som ser Ratos som nettosäljare i år givet relativt höga marknadsvärderingar av onoterade bolag. Det finns enligt banken därför möjligheter för Ratos att bli av med en del av sina probleminnehav.

Operationellt tror Nordea att Ratos positiva trend kommer att fortsätta efter att innehaven med undantag för Aibel har rapporterat tillväxt sedan det första kvartalet 2014. Kostnadsnedskärningar börjar synas på nedersta raden, noterar Nordea, som även påpekar att Ratospersonalen inklusive vd:n köpt optioner för cirka 3 miljoner kronor under kvartalet.

Kurs då rekommendationen gavs:
49,93 kr
Riktkurs:
54 kr

Rekommendation från: Nordea Markets

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser