Nomura rekommenderar köp

Datum: 2015-09-22 10:00

STOCKHOLM (Direkt) Nomura har mot bakgrund av sänkta förväntningar på gruvsektorn, gjort en genomgång av hur detta påverkar de europeiska verkstadsbolagen.

"Vi sänker våra gruvrelaterade intäktsprognoser för Atlas Copco och Sandvik med 4-5 procent till cirka 5-8 procent under konsensus", heter det i ett marknadsbrev.

"Den mest uppenbara exponeringen mot gruvindustrin i den europeiska verkstadssektorn finns i Weir (neutral), Sandvik (köp) och Atlas Copco (minska), men se upp för de 12 procent av ABB (neutral) som är mest exponerad mot gruvor genom sin processautomationsverksamhet (ABB har den högsta marknadsandelen inom gruvrelaterade distributionskontrollsystem). Hexagon (köp) har utvecklat sin gruvexponering genom nyligen gjorda förvärv så som Mintec, med smarta gruverbjudanden riktade direkt mot gruvbolagens önskan att minska sina operativa kostnader", heter det i analysen.

Nomura skriver särskilt om Atlas och Sandvik:

Sandvik: Nomura har sänkt sina prognoser med 4-6 procent på intäktsraden för 2016 och 2017, vilket återspeglar sänkta capexprognoser för gruvsektorn och sänkta utsikter för industriefterfrågan.

Nomura har redan sänkt sina prognoser för affärsområdet Venture på grund av olja och gas, men tar nu intäktsnedgångar för Materials Technology med i beräkningen. Nomuras vinst per aktieprognoser ligger 12-15 procent lägre och det återspeglas i Nomuras reviderad riktkurs på 90 kronor. Tidigare riktkurs var 109 kronor.

"Vi fortsätter att tro på ett köp-case för Sandvik, då utnämningen av Johan Molin som ordförande och Björn Rosengren som vd sannolikt kommer att ge den trovärdigheten som Sandvik har saknat hos investerare", skriver Nomura.

Kurs då rekommendationen gavs:
74,1 kr
Riktkurs:
90 kr

Rekommendation från: Nomura

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser