Wall Street strax under nollan Foto: istockphoto

Wall Street strax under nollan

Publicerad 2016-05-23 22:18:00

Börsen Måndagshandeln på de amerikanska börserna avslutades lätt på minus, där defensivt gick svagt. Bättre utvecklades konjunkturkänsligt, med Monsanto i förarsätet samt uppgång i Apple.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average ned 0,1 procent till 17.493. S&P 500 backade 0,2 procent till 2.048, vilket var i trakterna av dagslägsta efter en svag sista timme. Tekniktunga Nasdaq Composite sjönk 0,1 procent till 4.765.

Omkring 750 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade drygt 1.850 miljoner aktier omsatts.

De amerikanska börserna inledde veckan försiktigt, då investerare väntade på mer klarhet i när Fed planerar att höja räntan. Enligt Bloomberg News prognossammanställning hos investerare har sannolikheten för en räntehöjning redan i juni ökat till 30 procent, jämfört med för bara en vecka sedan då motsvarande siffra låg på 4 procent.

Investerare kommer att noga följa amerikansk statistik som kommer under veckan över tillverkning, bostäder och lönetryck för att försöka bilda sig en uppfattning om ekonomin har utvecklats i en tillräckligt stark riktning för att en räntehöjning kan bli aktuell.

Defensiva sektorer gick svagt under sessionen, med utilities (el- och gasbolag) i botten. Apple hade dock medvind och steg med 1,3 procent. Iphone-tillverkaren har bett sina underleverantörer att förbereda sig för en produktion av 72-78 miljoner enheter av den nya Iphone 7-serien i slutet av 2016. Storleken på produktionen är högsta på två år, och högre än de 65 miljoner enheter som en del analytiker beräknat.

En av de största indexbidragarna i S&P500 var Monsanto, som klättrade 4 procent efter att tyska Bayer lagt ett bud på kemibolaget som uppgick till summan 62 miljarder dollar.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 1 punkt till 1,83 procent.