Holländska uppstickaren startar priskrig på aktiehandel Foto: Istockphoto

Holländska uppstickaren startar priskrig på aktiehandel

Publicerad 2015-06-16 08:13:00

Nyheter Den holländska nätmäklaren Degiro reagerar på den senaste tidens prissänkningar från Avanza och Nordnet och sänker courtaget för aktiehandel i Sverige med 75 procent.

Samtidigt introduceras investeringssparkonto.

"Det här är för att sända ett starkt meddelande till mäklarna i Sverige. Vårt budskap till dem när de tagit på sig boxarhandskarna är att vi också gör det - och vi får se vem som vinner. Jag har en stark känsla av att det blir vi", säger Degiros vd Gijs Nagel i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

"Vi kommer endast att ha en liten marginal i Sverige. Vi kommer fortfarande göra vinst, men en liten, och istället tjäna mer när folk handlar på börser utanför Sverige och till exempel när kunder använder belåning", fortsätter han.

Från och med tisdag kostar det 5 kronor plus 0,02 procent att handla aktier hos Degiro på Nasdaq OMX Stockholm, ned från tidigare courtagenivå på 20 kronor plus 0,02 procent.

"Den här avgiftsstrukturen är extremt aggressiv", fortsätter Gijs Nagel, som från och med tisdagen också börjar erbjuda efterlängtad handel via investeringssparkonto, ISK.

"Folk kan öppna konto och mejla oss om de vill konvertera det till ISK. Vi kommer också proaktivt att ringa kunder och fråga dem om de vill ha nyöppnade konton som ISK och i sådana fall mejla dem blanketter", säger Gijs Nagel.

En hög efterfrågan på derivat bland svenska hushållskunder har också föranlett att Degiro för närvarande arbetar med att implementera optioner och futures på OMX Stockholm. Förväntat releasedatum är i slutet av juni.

"Vi kommer att erbjuda derivat på OMX före utgången av den här månaden", säger Gijs Nagel.

DIREKT