Morgan Stanley sänker riktkursen

Datum: 2018-03-16 14:00

STOCKHOLM (Direkt) Det är jobbigt att behöva ha en neutral inställning till ett kvalitetsbolag som Atlas Copco, men optimisterna överskattar potentialen och med tanke på att riktkurser över 400 kronor blir en allt vanligare syn finns det flera skäl att vara försiktig.

Det menar Morgan Stanley i en färsk analys där rekommendationen jämvikt upprepas och där riktkursen sänks med 12 kronor till 355, en förändring Nyhetsbyrån Direkt rapporterade om på fredagsmorgonen.

"Avknoppningen av gruvtillgångarna, Epiroc, kanske inte kommer att vara en positiv katalysator för det som blir kvar", skriver Morgan Stanley som ett första, av totalt tre, skäl till att ha en försiktig inställning till Atlas Copco-aktien just nu.

Morgan Stanley värderar Epiroc till 102-118 miljarder kronor, eller 13-15 i ev/ebit baserat på prognoserna för 2019. Det ger indirekt en ev/ebit-multipel för rest-Atlas Copco om 13-15, vilket investmentbanken betecknar som "rimligt" för ett bolag som är "best-in-class" i ett europeiskt perspektiv, men på samma gång en premie i förhållande till bolagets egna snitt om cirka 12 gånger och därmed är potentialen på uppsidan begränsad, argumenterar Morgan Stanley.

Som ett andra skäl till att vara försiktig pekar banken på Atlas Copcos vakuumdivision. För den råder visserligen "attraktiva" utsikter i ett långsiktigt perspektiv med tanke på de krafter som lyfter efterfrågan för kunderna inom chiptillverkningen. Men här gäller det att skilja det konjunkturella från det strukturella, manar Morgan Stanley och pekar bland annat på att konsensusuppfattningen är att divisionen ska växa med 15 procent i år samtidigt som prisuppgången på vissa områden i kundledet verkar plana ut.

Ett tredje skäl för att hålla sig vid sidlinjen ser Morgan Stanley i Atlas Copco historiskt höga premie i förhållande till sin verkstadskollega och konkurrent Sandvik.

Viss premie är motiverad, men den kan komma att krympa, siar Morgan Stanley som tror att vinsttillväxten i Sandvik kommer att vara högre för Sandvik de kommande åren.

I Bloombergs databas med rekommendationer på Atlas Copco har fem av totalt 26 bidragsgivare en riktkurs på över 400 kronor. Högst ligger Jefferies och Barclays på 420 kronor. Snittet är 375 kronor. Aktien handlas kring 361 kronor.

Kurs då rekommendationen gavs:
325,3 kr
Riktkurs:
355 kr

Rekommendation från: Morgan Stanley

Fler aktieanalyser
Fler aktieanalyser