Magnus Alfredsson: Så gör du med raketen LeoVegas Foto: istockphoto/montage

Magnus Alfredsson: Så gör du med raketen LeoVegas

Publicerad 2016-03-17 13:12:00

Kommentar Spelbolaget LeoVegas stiger kraftigt i dagens börsdebut - men vad gör du som fått tilldelning? Privata Affärer ger råd för den som tvekar om en snabb försäljning eller inte.

Spelbolagen har generellt haft en lång rad av år med kraftig kursutveckling även om jättarna Unibet och Betsson nu ligger en bra bit under sina toppkurser. Nya bolag i genren har dock fått ett kraftigt lyft efter noteringen - mest uppmärksammad har Evolution Gaming varit med en kursuppgång på 250 procent sedan introduktionen för ett år sedan.

Detta är ett fenomen, men det finns mycket substans bakom de starka kursuppgångarna. Spel via dator och mobil är en tillväxtmarknad - lönsamheten är mycket stor när bolagen har nått tillräckligt stora volymer och medias fokus på olika sportevenemang gör att marknadsföringen till en viss del sköter sig själv.

Samtidigt är konkurrensen om spelarna stenhård - spelbolagen torde vara den enskilda sektor som gör mest tv-reklam.

Men med den lönsamhet som de äldre bolagen visar upp är det naturligtvis intressant för nya konkurrenter att ta plats på banan - och det gäller till exempel LeoVegas som startade bara för några år sedan.

Inriktningen på mobilspel är naturligtvis helt riktig eftersom den spelformen har den största tillväxten, vilket också har visat sig mellan de två senaste åren när LeoVegas dubblade sin omsättning.

Samtidigt har detta skett genom tveksamma marknadsföringsmetoder - Dagens Industri kunde i veckan rapportera om att annonser från LeoVegas liksom för flera andra spelbolag finns på sajter med oetiska förtecken.

För de sparare som fått tilldelning av aktier i LeoVegas är nu givetvis frågan - ska man sälja nu och ta hem en snabb vinst eller kan aktien bli en mer långsiktigt bra affär? Svaret är ganska givet för försiktiga normalsparare - sälj! Värderingen var mycket hög redan vid teckningskursen 32 kr - och risken är att vinsterna närmaste åren även fortsättningsvis kommer smälta samman på grund av höga marknadsföringskostnader.

För den som är mera riskbenägen kan LeoVegas givetvis behållas som en krydda i en mer långsiktig portfölj. Om alla stjärnor står rätt kan bolaget ha flera miljarder i omsättning på medellång sikt, men hur stora vinsterna blir är högst osäkert. Klart är i alla fall att bolaget har en högre chans/risk-faktor än de flesta andra börsbolag i sektorn.

Magnus Alfredsson

Följ de aktuella aktierna här

LeoVegas