Konsten att köpa efter lång uppgång

Konsten att köpa efter lång uppgång

Publicerad 2015-01-12 12:45:00

Krönika Det finns fortfarande bolag som ser attraktiva ut trots börsens relativt höga värdering. Men tänk på att sprida dina aktieköp över tid, skriver Privata Affärers Marcus Hernhag.

Att företagsvinsterna ännu inte hängt med börskurserna uppåt gör börsläget lite knepigt. Stigande börsvinster brukar vara bra bränsle för aktier att stiga, men tänk om vinstlyften inte kommer. Det känns därför lite småfarligt att köpa de dyraste kursvinnarna och även att rekommendera läsare att köpa.

Särskilt nu när börsen står så högt att riskkapitalbolagen säljer sina aktier är det frågan om hur bra tajming det är att börja spara i aktier. Ingen vill ju köpa precis på toppen, men vi vet inte om toppen ens är nära. Trenden är uppåt och den kan förstås fortsätta, både för index och för långsiktigt spännande bolag som Cellavision, Enea, Hexpol, Hexagon och Vitrolife

Ett gammalt beprövat sätt att hantera det hela är att köpa en del direkt och resten så fort börsen eventuellt fallit till lägre nivåer. Går börsen upp i år också är du ju med på ett hörn i alla fall, går börsen däremot ned är du i vart fall inte fullinvesterad utan kan fyndköpa i nedgången. Långsiktiga placerare kan därför börja spara i aktier även nu efter börsuppgångarna, men var som alltid beredd på att den kan hicka till ordentligt förr eller senare. 

Alla som håller på med aktier ligger ibland back på vissa innehav. Det är då aktieagnarna sållas från börsvetet och din mentala styrka och förberedelse sätts på prov. Mycket för en nybörjare inom aktier handlar om att undvika att bränna sig och sälja på botten. 

Att köpa då och då sänker risken, men gör att du håller på med småsummor. Även om det var längesen nu så har jag mött folk som vägrat sänka sina risker på det viset. De ville satsa lite större belopp hela tiden, för ”annars blir det inga pengar”. Nä, det blir inga pengar du förlorar om det går ned och du paniksäljer därför antagligen inte heller mitt i börsrekylen. Det är ju själva poängen. 

Går det upp hade du förstås tjänat mer om du satsat mer, men det är för de flesta bättre att låta många bäckar små till slut bli en stor å av pengar, än att kasta in hela kapitalet på en gång. Alla kan inte ha bra tajming eller må bra trots stora värdeminskningar sedan köp.

Marcus Hernhag

Följ de aktuella aktierna här

Vitrolife

Hexpol AB, ser. B

CellaVision

Hexagon B

Enea