Kommentar: Succéresan för THQ fortsätter

Kommentar: Succéresan för THQ fortsätter

Publicerad 2018-05-16 13:05:00

Kommentar Rapporten för THQ Nordic ger kursrusning i dag i aktien när omsättning och resultat är klart bättre än väntat. Nyförvärv och organisk tillväxt bidrar båda till lyftet och dagens kursrekord känns inte som det sista på kort sikt.

THQ Nordic är en fullständig succé bland spelutvecklarna på börsen. Sedan introduktionen för 18 månader sedan när Privata Affärer rekommenderade teckning har aktien stigit över 600 procent.

Aktien introducerades i november 2016 på 25 kr och steg direkt första dagen med 40 procent. Och därefter har bolaget gått från klarhet till klarhet – i stort sett varenda rapport har slagit förväntningarna och bolaget har hela tiden siktat mot expansion.

Därför tog man också in 600 miljoner i en riktad emission förra året för att kunna genomföra förvärv – och det blev framför allt tyska Koch Media som var målet och som konsoliderades i februari i år.

Därmed steg omsättningen under första kvartalet till 633 miljoner (82) och rörelseresultatet till 107 miljoner (32).

Men även ”gamla” THQ hade en mycket stark tillväxt med en ökning av omsättningen med 64 procent till 135 miljoner och en höjning av rörelseresultatet med 54 procent till 49 miljoner.

Vd Lars Wingefors pekar i rapporten på att förvärvet av Koch Media innebär att bolagets vision om att ett bli en betydande spelare i sektorn tar ett stort steg framåt plus att den diversifierar THQ:s spelkatalog som därmed sänker risken.

Att lanseringen av den emotsedda speltiteln Metro Exodus senareläggs till första kvartalet 2019 verkar aktiemarknaden överse med och Wingefors menar att det är viktigt med timing för olika lanseringar för att bygga värden i olika varumärken.

Att värderingen är högt uppdriven i THQ och en fortsatt stark tillväxt redan är inprisad är självklart, men bolaget har hittills klarat av fallgroparna som spelutvecklare ofta hamnar i och kursuppgången har varit i stort sett konstant de senaste 18 månaderna. Och det skulle inte förvåna om dagens lyft som vid lunchtid summerar till 15 procent kan fortsätta i närtid när marknaden fortsätter att dra ut de nuvarande trenderna.

Magnus Alfredsson