Kommentar: Sjuk uppgång i vårdbolaget Foto: istockphoto

Kommentar: Sjuk uppgång i vårdbolaget

Publicerad 2018-01-10 06:48:00

Aktie Sedan julhelgen har vårdbemanningsbolaget Dedicares aktie stigit runt 38 procent utan att några nyheter släppts. Men rapporten den 7 februari blir mycket avgörande för kursen och investerare bör vara redo för en svängig resa.

Dedicare är ett i grunden spännande bolag då uthyrning av vårdpersonal är en långsiktigt växande bransch. Det är dessutom en relativt konjunkturstabil verksamhet och aktiens direktavkastning är hygglig.

Ett riskmoment är att avtalen med olika landsting i Sverige och Norge är väldigt viktiga och att villkoren ibland ändras. Det satte ett hack i resultatkurvan under fjärde kvartalet 2012 då ett nytt avtal med Stockholms Landsting pressade lönsamheten, men det känns mer som ett undantag.

Det som fick aktien att pressas i höstas var istället stigande lönekostnader. Det beror på personalbrist, vilket tvingade upp löner och arvoden under det tredje kvartalet. Det bådar inte helt bra för fortsättningen, däremot var kostnaderna för vd-bytet av engångskaraktär.

Bristen på kompetens borgar å andra sidan för god efterfrågan, så försäljningstillväxt finns det underlag för. Frågan är bara till vilken lönsamhet. Marknaden har sedan veckan innan julafton handlat upp aktien från ca 90 kr till 124 kr, vilket motsvarar 38 procent. Detta trots att bolaget inte släppt några pressmeddelanden. Uppenbarligen finns det aktörer på börsen som plötsligt är nästan sjukt optimistiska till Dedicare. 

Den ordinarie utdelningen ifjol var 4,50 kr och det blir nog minst det i år. Även utan bonusutdelning ger aktien därför 3,6 procent i direktavkastning. Det är bra för ett tillväxtbolag.

Rapporten den 7 februari blir mycket avgörande för kursen. Långsiktiga investerare kan behålla och vara redo på en svängig resa. Försiktiga investerare avvaktar däremot och ser om den långa kurstrenden i aktien verkligen vänt upp. För att det ska bli så krävs det positiva signaler i bokslutet.

Graf: Dedicares kursutveckling det senaste halvåret

 

Marcus Hernhag

Följ de aktuella aktierna här

Dedicare AB