Kommentar: SEB visar att bank kommer igen Foto: Magnus Hjalmarson Neideman /TT-SvD

Kommentar: SEB visar att bank kommer igen

Publicerad 2016-02-05 06:10:00

Kommentar En oväntat stor höjning av utdelningen plus bättre resultat än väntat blev mumma för SEB:s aktieägare under torsdagen. Nu ser bank i allmänhet och SEB i synnerhet ut att kunna gå mot ett bättre år än under 2015.

Bank har varit en stark sektor på börsen under flera år, men fjolåret blev ett tydligt avbrott på den trenden. Svaga rapporter under hösten sänkte kurserna och varken Nordea eller Swedbanks bokslut har kunnat höja intresset för bankaktier nämnvärt.

Annat blev det när SEB kom med sina siffror på torsdagen. Framförallt sticker ett betydligt bättre rörelseresultat ut där banken slog förväntningarna för kvartalet med ca 15 procent. Och detta trots ett försämrat räntenetto och lägre provisionsintäkter.

Istället är det bland annat bankens mer avancerade produkter inom till exempel riskhantering som drivit vinsten - något som analytikerna uppenbarligen inte hade räknat med. Att finansmarknaderna blev mycket turbulenta under avslutningen av året behöver inte alltid betyda mindre intäkter för en bank - SEB har uppenbarligen träffat rätt med sin produktpalett.

Även utdelningshöjningen med 0,50 kr var bättre än väntat - den var faktiskt dubbelt så stor som marknaden räknat med. Det innebär en direktavkastning efter torsdagens kursökning med över 6 procent - något som lär locka fler köpare framöver.

Men det var även nya finansiella mål för SEB som marknaden uppskattade. De närmaste tre åren ska SEB höja vinsten med knappa 10 procent per år. Detta ska ske genom ökade intäkter och genom att hålla kostnaderna i schack - färre anställda och en högre grad av digitalisering står på agendan.

De tidigare mål som SEB stakat ut har banken klarat av mer än väl - därför är det rimligt att tro att banken lyckas även denna gång. Och för hela sektorn är detta goda nyheter, vad SEB gör är ingen hokuspokus utan det lär ha spridningseffekter även till de andra storbankerna.

För den som är optimistisk lagd kan därför SEB:s fina siffror och framtida mål vara den signal som krävs för att se att bankaktier återigen kan vara intressanta. Med hög direktavkastning och ett mål för en stabil tillväxt för vinsten har nu SEB tagit ledningen i bankracet. Och jämfört med många andra sektorer på börsen ter sig bankerna som betydligt mer stabila. Därför är det sannolikt att jämfört med 2015 blir innevarande år betydligt bättre relativt index för banksektorn.

Magnus Alfredsson

Följ de aktuella aktierna här

SEB C