Kommentar: SAS kan vara lockande  trots att risken är hög Foto: SAS/Scanpix

Kommentar: SAS kan vara lockande trots att risken är hög

Publicerad 2016-09-08 13:03:00

Kommentar SAS lyckades infria förväntningarna på ett miljardresultat för kvartalet maj-juli och därmed kan bokslutet i höst bli minst lika bra som förra året. Med en låg värdering är aktien intressant, men bolagets historia gör ändå risken hög.

Det var mycket som talade emot SAS under sommaren med utökat terrorhot, pilotstrejk, brexit och en hög dollarkurs som motverkar den pluseffekt som bolaget nu har av det lägre bränslepriset.

Men rörelseresultatet landade på drygt 1,1 miljarder, vilket var enligt analytikernas förväntningar och ungefär som i fjol. Detsamma gäller intäkterna och därmed har bolaget vänt till vinst totalt under räkenskapsårets första nio månader.

 

Förväntningarna är nu att sista kvartalet också blir ungefär som 2015, vilket innebär att marknaden nu värderar bolaget till ett p/e-tal på 5-6. Det är bland de lägsta bland större bolag på Stockholmsbörsen.

 

Men anledningen är ju att vinsterna i SAS genom åren varit en berg-och dalbana där plötsliga förändringar i omvärlden ständigt skapar risk för att drabba flygaffären.

 

Senast Privata Affärer skrev om SAS i början av december i fjol låg kursen på 22 kr och sedan steg den med över 25 procent den närmaste månaden för att nå en topp på cirka 28 kr i början av året.

 

Men lika snabbt åkte kursen ner igen till strax över 20 kr där den låg fram till början av juni. Eftersom den förra rapporten var oväntat svag störtade kursen direkt 10 procent och därefter kom strejken och brexit, varför aktien nådde en bottennivå under 16 kr i slutet på juni.

 

Därefter har dock trenden varit stigande, men marknaden reagerar inledningsvis negativt på dagens rapport. Vd Rickard Gustafsson är dock försiktigt optimistisk om framtiden med ett pågående besparingsprogram och med den omstrukturering av bolaget som pågått under en längre tid. Som en nyhet presenteras också en satsning på wifi ombord som ska bli branschens snabbaste.

 

Sammanfattningsvis är inte SAS något för försiktiga investerare – aktien har en mycket volatil utveckling och verksamheten är allt annat än stabil. Samtidigt verkar bolaget sakta men säkert vara på väg mot en affärsmodell som på sikt eventuellt ska kunna leverera vinster året runt. Om det blir fallet kommer det en omvärdering, men en satsning på detta är definitivt en chansning.

Magnus Alfredsson