Kommentar: Rött kort för Elekta – borde ha vinstvarnat Foto: Martin Meissner/AP/TT

Kommentar: Rött kort för Elekta – borde ha vinstvarnat

Publicerad 2016-03-02 12:54:00

Kommentar Elekta faller som en sten på börsen efter en katastrofal delårsrapport jämfört med förväntningarna. Resultatet var nära 40 procent sämre än marknadens tro och nästan alla andra siffror var också negativa för aktieägarna. Att bolaget inte vinstvarnar är en gåta.

Strålterapibolaget Elekta har tillhört blankarnas favoriter under en längre tid – och de negativa investerarna har gjort stora pengar på bolaget eftersom kursen nästan har halverats från toppnivåerna från sommaren 2013.

Och bolaget fortsätter att leverera besvikelser – dagens delårsrapport för perioden november-januari är närmast att betrakta som en ren katastrof jämfört med de förväntningar och även en hel del rekommendationer från storbankerna senaste tiden. Swedbank höjde bara för någon vecka sedan riktkursen till 87 kr och Handelsbanken har tidigare rekommenderat köp med riktkursen 89 kr.

Då hade de inte väntat sig det här:

* Ett resultat före engångsposter på 263 miljoner – väntat var 422, det vill säga en resultatmiss på 38 procent.

* Omsättningen upp gick till 2 547 miljoner – 6 procent sämre än väntat.

* Orderingången blev 2 533 miljoner kr. Väntat var här 3 175 miljoner – en negativ avvikelse på över 20 procent.

Detta borde ha inneburit att Elekta skulle utfärdat en vinstvarning när det interna arbetet med rapporten visade att siffrorna avvek så mycket från marknadens förväntningar. Sedan den 9 februari steg kursen med över 30 procent fram till och med måndagen innan vinsthemtagningar under tisdagen gjorde att aktien föll kraftigt. Det går knappast att undvika tanken på att insiders som vetat om innehållet i den sämre rapporten sålt ut efter uppgången.

Speciellt allvarligt är det eftersom Elekta är ett riktigt stort börsbolag med ett börsvärde strax under 30 miljarder och med en stor utländsk ägarandel. Vinstvarningar är vanligare i till exempel USA och bolag som struntar i att ge aktieägarna väsentlig information så tidigt som möjligt brukar råka i onåd under en längre tid.

Så här skrev till exempel investmentbanken JP Morgan inför dagens rapport.

"Det tredje kvartalet har lätta jämförelsetal och därför borde vi se viss tillväxt, särskilt vad gäller order som bolaget har meddelat".

Kursfallet för aktien har accelererat under förmiddagen och var vid lunchtid hela 15 procent, vilket innebär att upp emot 6 miljarder har försvunnit i värde. Än värre är den förlust av förtroende som åter hade börjat infinna sig hos marknaden över Elektas framtid eftersom delårsrapporten i höstas alltså andades optimism och att det värsta nu var över för bolaget.

För att blidka aktieägarna meddelar vd Tomas Puusepp att besparingsprogrammet utökas med ett par hundra miljoner, men det kommer att krävas mer från Elekta innan förtroendet återvänder i någon högre grad efter den här stjärnsmällen.

Vid förmiddagens utfrågning av bolaget kom frågan till vd om Elekta efter de stora avvikelserna har kontroll på bolaget. Svaret blev att "vi hade kanske kunnat göra ett bättre jobb i det här avseendet".

Magnus Alfredsson