Kommentar: Rekord för lockande Resurs Foto: Resurs

Kommentar: Rekord för lockande Resurs

Publicerad 2017-08-08 12:57:00

Kommentar Andra kvartalet i år blev ännu ett rekord för Resurs när det gäller lånebokens omfattning och vinsten. Fortfarande är aktien pressad av att Nordic Capital ligger kvar som storägare efter introduktionen. Men förr eller senare kommer aktien stiga mot gamla toppnivåer om den här utvecklingen fortsätter.

Även sett till en avskiljd utdelning på tre kr ligger Resurs-aktien 10 procent under toppnivåerna från i början av året. Och det kan tyckas utomordentligt konstigt med tanke på hur bra bolaget går - både när det gäller olika betalningslösningar och konsumtionslån.

Andra kvartalet blev rekordstarkt med en utlåning till allmänheten som ökade med 14 procent till över 22 miljarder och ett rörelseresultat som ökade 10 procent till 340 miljoner, vilket var snäppet bättre än marknadens förväntningar.

Vd Kenneth Nilsson menar att bolaget tar marknadsandelar och pekar själv på bolagets höga innovationsförmågan att hitta nya produkter och lösningar för sina kunder. Den stora trenden just nu är digitaliseringsvågen - och bolaget tar alltfler kunder inom e-handeln. Detta kostar förstås i ökande it-investeringar, men lär betala sig i längden eftersom e-handeln är en av de mer säkra trenderna som kommer visa en stark tillväxt under många år framöver.

Detta skulle värderas högt av aktiemarknaden i normala fall, men när det gäller Resurs Holding finns ett aber - och det är att Nordic Capital som ägde bolaget vid introduktionen fortfarande sitter kvar med en mycket stor post aktier.

Senast sålde riskkapitalbolaget i februari för ca 56 kr, men fortfarande har de ungefär 26 procent av aktierna och det är ytterst tveksamt om de vill göra en ny försäljning till samma rabatt som då, vilket skulle inbringa fem kr mindre per aktie.

Visserligen har aktierna avkastat tre kr i utdelning sedan dess, men bolaget har också blivit mer värt när tillväxten överstiger förväntningarna och vinsterna fullkomligen strömmar in i bolaget.

Därför är det fullt möjligt att aktiemarknaden kommer uppskatta Resurs alltmer framöver eftersom ett köp runt 54 kr kan mycket väl vara under den nivå som Nordic Capital så småningom kommer sälja ut för.

Och under tiden som en aktieägare i Resurs väntar på lyftet kan man hålla tillgodo med en av börsens bästa direktavkastningar. Den kan faktiskt bli över 6 procent nästa vår, vilket bör bli en alltmer lockande bete fram emot hösten när analytiker och media börjar med sina listor över nästa års högutdelare.

Magnus Alfredsson