Kommentar: Överreaktion i Classe ger läge till klassiskt bottenfiske

Kommentar: Överreaktion i Classe ger läge till klassiskt bottenfiske

Publicerad 2018-03-14 13:00:00

Kommentar Clas Ohlson noterar sin lägsta kursnivå sedan 2013 efter dagens delårsrapport som var svagare än väntat. Men kursraset förefaller överdrivet och med aktiens bästa säsong framför sig kan en kurs under hundralappen te sig klart lockande.

Utvecklingen för Clas Ohlson på börsen har sedan december varit allt annat än kul. Vid förra delårsrapporten som var något sämre än väntat meddelande bolaget att den nordiska butiksexpansionen lagts på is på grund av den ökande konkurrensen från e-handel – och kursfallet blev över 20 procent.

Och dagens delårsrapport bjöd på nästa käftsmäll – vid lunchtid är aktien ned nästan 10 procent och noteras under 100 kr, vilket är nivåer som vi inte sett på fem år.

 

Och visst är rapporten ingen syn för ögat även om försäljningen ökar, men klart sämre rörelseresultat än väntat på grund av sämre marginaler sticker i ögonen på marknaden.

 

Förklaringen är till viss del valutamotvind, men också att bolaget investerat mycket i olika marknadsföringsåtgärder för att kunna motverka en dämpad försäljning i sina vanliga butiker. En av dessa är utvecklingen av samarbetet med MatHem för att kunna leverera varor från Clas Ohlson hem till dörren – den första ska bara vara några veckor bort.

 

Försäljningen online uppges också utvecklas väl på samtliga marknader och nye vd:n Lotta Lyrå har en plan för den framtida tillväxten som kommer presenteras vid kapitalmarknadsdagen den 3 maj.

 

För aktieägare i bolaget och eventuellt blivande är det nu viktigt att se vad som brukar hända vid den här tiden på året med kursutvecklingen. Våren och sommaren har under flera år i rad varit Clas Ohlsons absolut bästa tid med kraftiga kursökningar – anledningar kan vara att tiden på året inbjuder till mer fixande i hemmet plus att bokslutet i juni närmar sig där bolaget brukar presentera en utdelningshöjning som gör det till en verklig högutdelare.

 

Nu i mars börjar också Clas Ohlsons sitt firande som hundraårig som företag, vilket ska märkas framför allt för kunderna på olika sätt. Det finns också spekulationer i marknaden att detta kommer resultera i någon form av mindre extrautdelning till aktieägarna i sommar – något som också kan bidra till en bättre kursutveckling under de närmaste månaderna.

Magnus Alfredsson

Följ de aktuella aktierna här

Clas Ohlson B