Kommentar: Lockande rekyl för Resurs

Kommentar: Lockande rekyl för Resurs

Publicerad 2018-02-14 13:01:00

Kommentar En placering från Nordic Capital sänker i dag Resurs Holding med cirka 6 procent. Med tanke på bankens fina bokslutsrapport framstår den nya kursnivån som ett utmärkt tillfälle att komma in billigt i en riktig tillväxtaktie.

Efter introduktionen har Resurs haft svårt att övertyga på börsen trots en väldigt fin intäkts- och vinstutveckling. Anledningen har varit att riskkapitalbolaget Nordic Capital varit kvar som storägare i bolaget – och där meningen hela tiden varit att komma ur hela sitt engagemang förr eller senare.

Denna stora position och kommande försäljningar har legat som en våt filt över kursutvecklingen – och det är bara när Resurs verkligen presterat klart över förväntningarna som kursen fått ett visst ryck uppåt.

Det skedde efter bokslutet som kom för en dryck vecka sedan och kursen gick som mest upp med över 6 procent och nådde över nivån 60 kr där den varit bara enstaka gånger förut.

Men som ett brev på posten kom på tisdagskvällen beskedet av Nordic Capital skulle placera 17,5 miljoner aktier på marknaden – och på onsdagens morgon var försäljningen klar till kursen 56 kr per aktie.

Nordic Capital har dock kvar hela 34,9 miljoner aktier som dock inte får säljas före nästa rapport från Resurs som kommer 25 april. Fler placings kommer alltså – och nya rekyler i förhållande till den kursnivå som gäller på börsen då.

Men det är i sig ingen anledning att inte fundera på köp i Resurs nu eftersom bolagets framgångar fortsätter och överträffar marknadens förväntningar. Rörelseresultatet var 6 procent bättre än väntat det fjärde kvartalet och uppgick till 371 miljoner och tillväxten i låneboken var 14 procent jämfört med tidigare år.

Därmed är man också långt över sina finansiella mål där tillväxten till exempel i låneboken ska vara över 10 procent.

Bolaget har också övergått till utdelningar två gånger per år där aktieägarna redan i höstas fick 1,50 kr i handen. Nu blev vårens utdelning 1,80, vilket innebär en sammanlagd höjning med 10 procent till 3,30 kr.

Fortsatta utdelningshöjningar kan vänta och med dagens nya lägre kursnivå ligger direktavkastningen på höga 5,5 procent, vilket gör att Resurs tillhör gruppen av de bästa högutdelarna på börsen.

Till detta ger bolaget aktieägarvärde genom ett beslut om återköp på höstens extra bolagsstämma, vilket säkerligen kan bli aktuellt nu när kursen fallit efter dagens placing.

Magnus Alfredsson