Kommentar: Läge för bottenfiske i Clas Ohlson Foto: Clas Ohlson

Kommentar: Läge för bottenfiske i Clas Ohlson

Publicerad 2017-12-07 06:17:00

Kommentar Ett något sämre delårsresultat än förväntat och en svag försäljning i november sänkte Clas Ohlson med tvåsiffrigt på onsdagen. Därmed har aktien rasat med över 30 procent på fyra månader - och på den nya nivån runt 115 kronor känns det som ett läge för ett klassiskt bottenfiske.

Den stora nedgången efter rapporten kommer alltså ovanpå en svag trend sedan toppen i augusti - och därför blir den totala nedgången så pass stor i procent. Men frågan är om rapporten verkligen förtjänar ett så svalt mottagande - vän av ordning hävdar naturligtvis att en svagare rapport redan borde vara inprisad.

Sannolikt fick en färsk analys från SEB nu ett ordentligt genomslag där rekommendationen för Clas Ohlson sänktes till sälj och riktkursen slaktades från 165 kronor till 115 kronor. Och det var också på dessa nivåer som aktien handlades mest under onsdagen.

Men det går verkligen att ifrågasätta storleken på kursraset med tanke på att skillnaden mot marknadens förväntningar var så pass liten. Omsättningen var två procent mindre än väntat för det tredje kvartalet och rörelseresultatet sex procent lägre än konsensus hos analytikerna.

Att med dessa relativt mindre missar i bagaget sänka kursen med 15 procent förefaller överilat - och det skulle inte förvåna om vi kommer få se en uppstuds på kort sikt. Och även med ett halvårs placeringshorisont kan Clas Ohlson mycket väl vara ett bra val om historien går igen.

Aktien har nämligen haft ett tydligt säsongsmönster under de 3-4 senaste åren där botten nås under vintermånaderna för att sedan notera starka uppgångar på vårkanten och i vissa fall även på sommaren.

Vad som talar för det är också direktavkastningen i Clas Ohlson som blir alltmer lockande ju närmare vi kommer slutet på räkenskapsåret i augusti. Eftersom vinsterna fortsätter att ligga stabilt och balansräkningen ser stark ut kommer Clas Ohlson sannolikt att fortsätta att höja utdelningen där 6,50 kronor nästa höst är en kvalificerad gissning.

Det innebär en direktavkastning med dagens kurs på cirka 5,5 procent, vilket är en bra krockkudde att luta sig emot vid ett köp på nuvarande kursnivåer.

Magnus Alfredsson

Följ de aktuella aktierna här

Clas Ohlson B