Kommentar: Köpläge i Ahlsell efter ny rea Foto: Ahlsell

Kommentar: Köpläge i Ahlsell efter ny rea

Publicerad 2017-09-12 19:50:00

Kommentar Efter huvudägarens utförsäljning av aktier på tisdagen ser Ahlsell-aktien mycket aptitlig ut. Aktien har då tappat nästan 20 procent mot kursrekordet, men tillväxten är bra och nya förvärv kommer. Ett klockrent köp för ett kvalitetsbolag som är på rea.

Ahlsell har sedan introduktionen förra hösten haft en klart sämre utveckling än index även om aktien blev en framgång från introduktionen genom att de som tecknade fick en plusaffär på kontot med en gång.

Sannolikt har det varit beroende av att storägaren - riskkapitalbolaget CVC - legat kvar med ett stort ägande och marknaden "vet" att det kommer stora utförsäljningar som kommer trycka ned kursen.

Så blev det till exempel i maj när CVC sålde en stor post för 58,50 - vilket då innebar en rabatt på cirka 4 procent. Kursen gick då upp med två procent några dagar senare när Deutsche Bank utfärdade en köprekommendation och sedan några procentenheter till innan toppen nåddes tillsammans med övriga börsen i mitten på juni.

Därefter har aktien fallit tillbaka och på tisdagen var det alltså dags igen för en ny utförsäljning - denna gång med fem procents rabatt. Utförsäljningspriset från CVC blev denna gång "bara" 51,50 och därefter föll aktien ytterligare så att nedgången under hela dagen blev drygt sex procent.

Detta står i ganska bjärt kontrast till bolagets utveckling som under dagens expansiva byggkonjunktur måste betraktas som mycket stark. Försäljningen ökade med 7 procent och vinsten mer än tvådubblades, vilket i och för sig var ganska väntat.

Sverige betyder mest för bolaget och där finns också de bästa marginalerna och den bästa tillväxten. Växer gör även Norge och Finland, men med något lägre siffror. Vi kan också förvänta oss nya förvärv - ledningen har en rad förvärvskandidater som utvärderas och det bör hända något redan under hösten.

Med en dominerande ställning på huvudmarknaden Sverige och med en stark byggkonjunktur som sannolikt kommer fortsätta flera år framöver har Ahlsell en gyllene position för högre vinster. Det kommer sätta avtryck på börsen förr eller senare - och det är svårt att aktien kan bli mycket billigare just nu efter tisdagens realisation.

Magnus Alfredsson

Följ de aktuella aktierna här

Ahlsell AB