Kommentar: Full fart framåt i Storytel Foto: istockphoto

Kommentar: Full fart framåt i Storytel

Publicerad 2018-05-15 13:02:00

Kommentar Kraftigt ökad förlust på grund av expansionen utomlands, men Storytels intäkter växer också ordentligt och bolaget väljer även fortsättningsvis att fylla sin vision att bli ett världsledande ljudboksföretag. På lång sikt är aktien definitivt något för chanstagaren.

Privata Affärer och Placeringsguiden har uppmärksammat Storytel det senaste dryga halvåret med intervjuer av vd Jonas Tellander, uppdateringar på sajten och med en köprekommendation i årets första nummer av Placeringsguiden.

Därefter steg aktien kraftigt och vi har höjt riktkursen till som mest 115 kr. Den nivån passerades nyligen och vi tog hem vinsten.

I dag kom bolagets delårsrapport för januari-mars och den visar det väntade, nämligen en fin tillväxt av intäkterna på 36 procent till 313 miljoner samtidigt som rörelseresultatet summerar till en förlust på 50 miljoner (-13).

Detta är ett medvetet val av bolagets ledning – om man ville skulle bolaget kunna visa vinst eftersom verksamheten i Norden är klart lönsam. Men Storytel har större ambitioner än att vara den ledande lokala spelaren i Norra Europa.

Nu pågår lanseringar i andra länder – senast på Island, i Förenade Arabemiraten och Turkiet. Det är kostsamt att bygga ljudbibliotek i andra länder och det var också därför man under förra året tog in 200 miljoner i en riktad emission mot institutioner för att kunna påskynda sin internationella expansion.

Privata Affärer tog alltså bort sin köprekommendation nyligen, men det innebär inte att vi tycker aktien är ointressant. Aktien har redan kommit ner 10 procent från kursrekordet i förra veckan och ytterligare rekyler är mycket möjliga när vinsthemtagningar sker efter den snabba kursexplosionen de senaste månaderna.

För trots den stora förlusten är Storytel inte något förhoppningsbolag – lönsamheten finns på hemmamarknaden och nu satsar bolaget vinsterna från den och ytterligare kapital för att fortsätta växa starkt genom att expandera utomlands.

Och eftersom andra streamingtjänster som Netflix och Spotify är högvilt på finansmarknaderna kan mycket väl Storytel bli en efterföljare i lightversion. Till sist presenterade också bolaget en nyhet i samband med rapporten – i sommar kommer bolagets läsplatta där kunderna kan välja om de vill läsa eller lyssna på sin bok.

Magnus Alfredsson