Kommentar: Frikänd Rollén bäddar för kursrekord Foto: Magnus Hjalmarson Neideman /TT-SvD

Kommentar: Frikänd Rollén bäddar för kursrekord

Publicerad 2018-01-10 19:06:00

Kommentar Aktiemarknaden har diskonterat att Hexagons vd Ola Rollén skulle frikännas i Oslo tingsrätt – och fick rätt! Nu kan marknaden istället fokusera helt på bolagets utveckling som visat sig vara allt bättre under fjolåret. Och kursrekordet från i höstas kan mycket väl snart vara historia.

Under 2018 har aktien gått upp med fem procent som mest när placerarna uppenbarligen alltmer fokuserat på att det skulle bli ett frikännande. Men detta har också varit fallet sedan häktningen och det stora kursraset under förra hösten.

Då föll kursen med nästan 20 procent på några dagar varefter Privata Affärer rekommenderade aktien eftersom fallet verkade alltför överdrivet i och med att cirka 12 miljarder i börsvärde försvann.

På onsdagen föll aktien tillbaka något med vinsthemtagningar och när de mest försiktiga sålde inför presentationen av domen på kvällen. Men den frikännande domen kommer innebära att aktien har stora möjligheter på uppsidan igen.

Det beror på att Hexagon som bolag är ett av de mest intressanta bolagen bland de större bolagen på Stockholmsbörsen. En titt i den senaste delårsrapporten visar varför – i dagens läge har bolaget återtagit ledartröjan som ett tillväxtbolag med en omsättningsökning med 10 procent varav sex procent organiskt.

Ökande marginaler innebär en 15-procentig ökning av rörelseresultatet, vilket också var ökningen av vinsten per aktie. Då ska man också tänka på att bolaget hade valutamotvind tredje kvartalet 2017, vilket påverkade resultatet negativt med cirka 100 miljoner.

Vd Ola Rollén är också mycket positiv i sin kommentar till rapporten där han menar att bolaget har ett momentum i och med den accelererande tillväxten där framför allt Kina gjort comeback som ett tillväxtlok för Hexagon med en ökning på 19 procent organiskt.

Han pekar också på att bolagets starka finansiella ställning är positivt för Hexagons tillväxtstrategi och menar att ledningen är ”exalterade” över de framtida expansionsmöjligheterna.

Slutsatsen är att 2018 kommer bjuda på fortsatt organisk tillväxt på minst förra årets nivå plus att vi kan få se nya tilläggsförvärv som historiskt visat sig vara en av de viktigaste komponenterna för att skapa aktieägarvärde i Hexagon.

Därför är det mycket möjligt att vi snabbt kommer få se aktien i Hexagon uppe vid tidigare nivåer runt och till och med över kursrekordet på 445 kronor.

Magnus Alfredsson

Följ de aktuella aktierna här

Hexagon B