Kommentar: Folkaktiernas revansch viktig faktor bakom börsens lyft Foto: TT/istockphoto

Kommentar: Folkaktiernas revansch viktig faktor bakom börsens lyft

Publicerad 2018-05-17 13:08:00

Kommentar För folkaktierna Ericsson, Hennes & Maurtiz och Telia har de senaste månaderna inneburit avsevärda kurslyft och med deras tyngd i index också gett ett avtryck på hela Stockholmsbörsens utveckling. Ny optimism kring de tidigare utskällda bolagen kan bli en viktig faktor som gör 2018 till ett hyggligt börsår.

När Stockholmsbörsen var nere på ett par procentenheter minus sedan årsskiftet under vintern ställde nog många förhoppningen om att en comeback för verkstadsaktier skulle vara det som vände utvecklingen.

Den starka högkonjunkturen skulle vara argumentet för en sådan utveckling – och visst finns också en bättre utveckling för en del verkstadsjättar med i bilden när vi nu några månader senare har vänt på steken och trots att utdelningar på några procent försvunnit från kurserna står på ett klart plus igen.

 

Men det har också varit viktigt att de tre folkaktierna Ericsson, Hennes & Mauritz och Telia kommit igen med en sådan kraft från sina bottennivåer för några månader sedan. Inräknat avgiven utdelning har Ericsson lyft med 36 procent, Telia med 24 och Hennes & Mauritz med 22.

 

För de två förstnämnda har delårsrapporterna spelat en avgörande roll där Ericsson överraskade stort med en betydligt bättre rapport än väntat. Och Telias goda finansiella ställning som kommer ge extra aktieägarvärden framöver fick kursen att stiga brant.

 

Hennes & Mauritz levererade dock inte några övertygande bevis på vändning i sin första delårsrapport på året, men delvis uppjusterade prognoser plus huvudägaren Stefan Perssons enträgna storköp på de nya lägre nivåerna har sannolikt inspirerat en hel del andra köpare som börjat köpa försiktigt på nivåerna 120-130 kr.

 

H&M-ledningen har lovat ett bättre andra halvår och får börsen indikationer att det lutar åt det hållet redan i nästa rapport i juni kan kursrörelsen uppåt fortsätta.

 

Eftersom de tre bolagens börsvärden summerar till över 600 miljarder väger de mer än marginellt i index – och kan dessutom lyckas locka nya pengar till aktiemarknaden när placerare anar att en större vändning kan vara på gång. Telia har dessutom pekats ut som ett bra ställe att parkera pengar på med en stabil lönsam verksamhet där aktieägarvärdet kommer vara högt framöver.

Magnus Alfredsson